Sunday 23 February 2014

ATÖLYEMİZİN 12. BİRASI: MUAMMA


Daha önce yapımını sizlerle paylaştığımız MUAMMA şişelendi ve tadıldı.

Bu biramızla ilgili bir önceki yazıyı okuyanlar (merak edenler için; http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2014/01/muamma.html) adının neden muamma olduğu biliyor ama yeni katılımcılar için kısaca özetlemek gerekirse;

  • Reçeteyi biz uydurduk
  • Kullanılan maltların birinin cinsi bilinmiyordu.
  • İlk küçük üretimimizdi.
  • İlk farklı katkı maddesi kullandığımız bira oldu. (mandalina kabuğu)
  • Malt öğütücümüzü de ilk defa kullandık.


Uzun bir aradan sonra ilk bira üretimimiz bu kadar bilinmezlik ile gerçekleşince ve sonucun ne olacağı hiç bilinmediği için muamma kaçınılmaz oldu.

İmalat süreci bir önceki yazıda mevcut, fermantasyon, şişeleme ve ardından da ilk tadımı aktaralım;

Fermantasyon sıkıntılı oldu. Üzdü bizi. Geç başladı ve 1 günde durdu. Böyle durumlarda hata modlarının kök nedenini bulmak çok zor. Olasılıklar çok fazla. Son kullanma tarihi yaklaşmış bir maya kullanımı en üzerinde durduğumuz konu.

1 haftalık maya ekleme, tekrar bekleme, gibi süreçlerin ardından hidrometre ölçümü almaya karar verdik ve değer istediğimiz seviyeye yaklaştığı ve maya hiç çalışmadığı için şişelemeye karar verildi.

Bu üretimimizde ilk defa yurtdışından getirdiğimiz ‘priming sugar’ kullanıldı. Biralarımızda şeker katılımından oluşan ekşime probleminin önüne geçmeye çalıştığımız için önemli bir denemeydi bizim için.


Gelelim tadıma. Biramız şişede 3 hafta bekledi. Henüz dolapta bekleme yapmadan ilk tadımı yapmak istedik. Sıkıntılı imalat sürecinin sonucunda içilebilir bir şey çıktı mı acaba?

muamma tadımı:
Biramız bulanık, koyu portakal renginde ilk açıldığında çok fazla gaz sesi gelmedi, bardakta da çok köpük oluşumu olmadı. Dolapta hiç vakit geçirmediği için de olabilir bu.

Koku aromatik şerbetçiotları ve yüksek oranda kullanıma rağmen düz. Mandalina kabuğu hissi de çok oluşmadı kokuda.

Tadımda geçersek; Biramız kesinlikle ekşi değil, ağızda gazlılık az, koku gibi düz, öne çıkan bir unsur yok. Bunun nedenini araştırmak lazım. Mayadan olma ihtimali yüksek. Sıkıntılı sürece göre beklediğimden iyi bir bira olmuş. Başarılı bir sonuç almışız.


Biramız yakında bu blogda sizlerle paylaşılacak olan Bira Tadım Geceleri’nde efsanelerle birlikte de tadıldı. Görüntü aşağıdaki gibi :) 


Tadım gününde denediğimiz şişe daha gaz gazlı idi. Şişelere tek tek priming sugar eklendiği için şişeden şieye farklılaşma olacak gibi. Ama sanki hafif mandalina kaynaklı narenciye tadı var gibiydi?

Şimdi öğrendiklerimizi bir sonraki biraya uygulama zamanı.
Görüşmek üzere..

9 comments:

  1. Çok güzel tebrik ederim, şu anda araştırma aşamasındayım, daha düz, hafif gövdeli, single malt bir bira yapmak istiyorum. bunun için nereden malt bulabilirim?

    ReplyDelete
  2. Selamlar,
    Yorum için teşekkürler. Hammadde bira konusunda en önemli sorun, ikincisi de temizlik :)

    Biz hobi olarak gerçekleştirdiğimiz keyfi paylaştığımız ve herhangi bir satış yönlendirme vesaire yapmadığımız için bu konuda yardımcı olamıyoruz. ama facebook ve internette ufak bir araştırma ile belirli hammaddelere ulaşabilirsiniz.

    Şimdiden kolay gelsin. sonuçların olumlu olması dileğiyle.

    ReplyDelete
  3. Selamlar,
    Elinize saglik, Turkiye'de craft birayla ilgilenen, hele ki evde uretimini yapan insanlari gorunce epey mutlu oldum. Benzer birseyi ben de planliyorum, basladigimda deneyimlerimizi paylasiriz bol bol :)

    ReplyDelete
  4. selamlar,
    mayali icki imalatinda aroma amaci ile turunc (portakal mandalin vb.) ve limon kabugu kullanilirken dikkat edilmesi gereken bir husus; kabuk ve meyve arasindaki beyaz kismin antiseptik ve kivam artirici ozelligi olmasidir. mayalarin calismasina olan olumsuz etkilerini sarap imalatinda gozlemledim fakat bira imalatinda hic denemedim. bu sebeple kullanirken bu kismin ozenle uzaklastirilmasi gerekebilecegini dusunuyorum. saygilar

    ReplyDelete
  5. Selamlar,
    İlginiz ve bilgi için çok teşekkürler. açıkçası bizim için de bir denemeydi. sonucunda biradaki tadımda genel sorunumuz olan hafif ekşilik nedeni ile tam olarak farkı gözlemleyemedik. Bu biramızdaki temel sıkıntı ise şişeleme esnasındaki az şeker kullanımı nedeni ile düşük gazlılık oldu..Gazsız bira hele bu türde hiç çekilmiyor :) Denemeye, yanılmaya,öğrenmeye devam...

    ReplyDelete
  6. Biralarınız kadar güzel insanlarsınız, severek takip ediyorum. Gözlemci olarak aranıza katılan şanslı insanlara imrenmemek elde değil :)

    ReplyDelete
  7. Paradox Selamlar,
    O senin güzelliğin :). Takibiniz ve yorumunuz için de çok teşekkürler. Sizin gibi insalarla tanışabilmek, severek yaptığımız hobiyi daha çok kişi ile paylaşmak zaten amacımız. böyle geri bildirimler bizi daha da şevklendiriyor.

    Tekrar teşekkürler..

    ReplyDelete
  8. maya konusunda benzer sıkıntılar yaşadım....ingiliz ale mayaları daha düz çalışıyor....US-05 ve T-58 denemelerimde trunç ağırlıklı bir aroma elde ettim....şerbetçiotunun katkısını ben de gözlemleyemiyorum.....fermantasyon sonrası eklemenin yollarını arıyorum......kolay gelsin.....

    ReplyDelete
  9. Hakan Bey,
    bilgilendirme için teşekkürler. proseste kontrol edemediğimiz çok nokta var. fermentasyon sıcaklığı vs. farklı etkileri görmek adına ilerleyen dönemlerde ekipmanları geliştirmek gerekli olacak.

    Size de kolay gelsin..

    ReplyDelete