Saturday 10 October 2015

EV BİRACILIĞI - GİRİŞ

Evde çorba yapabiliyorsanız bira da yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey; merak ve sabır.

3 yıl önce ilk biramızı yaptığımızda Türkiye’de hammaddeye ulaşmak, gerekli alet ve gereçleri toplamak çok zordu. İlk biralarımızı cam damacanalarda yaptık, ardından boya kovası bulup musluk takarak prosesi geliştirdik. Artık bu gibi uğraşlara gerek kalmadı.

Bu blogu kurduğumdan beri en çok soruyu bira yapım aşamaları, hammadde tedariği ve ekipmanlar ile ilgili alıyorum. Düzenli bir yazı dizisi ile konuya el atmak sanırım herkes için yararlı olacak sanırım.






Cam damacadan kova fermentere geçiş zaman aldı. 
Bir günde 2 bira yapabilecek şekilde kendimizi geliştirdik.

Ev biracılığına merak duyuyorsanız yapmanız gereken ilk şey butik biracılığa olan ilginin tüm Dünya ile paralel şekilde patlaması ile açılan web sitelerinden hammadde ve ekipman siparişinizi vermek. 1-2 günde kapınıza gelen ürünler bu yolda ilk adımınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Haksız rekabete yol açmamak için bu web sitelerini burada belirtmiyorum, kısa bir arama ile zaten siz de ulaşabilirsiniz. Yurtdışından sipariş sıkıntılı, gümrükte takılma olasılığı çok yüksek. Bu yüzden yurt-içi sitelerden alış-veriş yapmanızı öneririm. Hem sıkıntısız şekilde ürünler 1-2 günde kapınızda olur ve sorularına cevap alabileceğiniz kişilerle tanışmış olursunuz hem de yurt içinde bu işe yatırım yapan insanlara destek vererek her geçen gün daha çok kişinin bu hobi ile buluşmasına vesile olmuş olursunuz.

Malt, şerbetçiotu, maya ve su.. Sonrası sizin hayal gücünüz!

Evde bira yapmadan önce mutlaka;
  •        Bir kitap edinin!     
         - Web aleminin yoğun ve karmaşık bilgi havuzunda çırpınmak yerine adım adım ve düzenli bir anlatım hem çok işinize yarayacak hem de bir çok sorunuzu kimseye ulaşmadan cevaplamanızı sağlayacaktır.
Okumak şart! Eski bir resim... 
Artık tek rafa sığmıyor bira kitapları :)
  •        İnternet üzerinden bol bol video izleyin.  
         - Ana proses adımlarının nasıl olduğunu görün. Karşılaşacağınız iş yükü ile ilgili bilginiz olsun. Youtube de birçok video mevcut.
  •       10 lt’nin üzerinde bir üretim planlıyorsanız bir yardımcınızın olmasında fayda var.
  •        İlk üretiminiz, 7-8 saat ayırabileceğiniz bir boş günde yapın. İş çıkışına sıkıştırmayın.
  •       Üretim gününden önce malzeme listenizi ve ön hazırlıklarınızı yapın.

Bu işe heveslenenler için de bazı ön bilgiler de vermek gerekirse;
  •     Evde bira yapmak keyifli ama biraz yorucu bir süreç. Zamanla ihtiyacınız olan ekipmanları geliştirdikçe kolaylaşacaktır.
  •      Yaptığınız işin büyük kısmı temizlik olacak. Özellikle de şişe ve fermenter temizliği önemli. (aşağıdaki resim bunu net olarak anlatıyor.) :)

  •  İlk biranızı içmeniz 3-4 haftayı alacak bir süreçtir. Sabır.
  •  İlk biranızda hata olması ve kötü bir sonuç alma ihtimaliniz yüksek. Yılmamak lazım.
  •  Evde yaptığınız bira her halükarda piyasadan alacağınız herhangi bir biradan ucuz olacak.
  •  Fermentasyon olan odada malt, maya, mayşe kokuları olacak.
  •  Fermentasyonu 1 hafta boyunca kontrol etmeniz gerekli olduğu için üretim ve şişeleme aşamasına kadarki 7-10 günlük süreyi iyi planlamanız gerekli.
Kendi emeğinizi yudumlamak gibisi yok! El emeği bir ürünü ortaya çıkarmak, keyifle tadına varmak, paylaşmak inanın bu işin en keyifli yanı. Bunu bir kez yaşadığınızda devamını da getirmek isteyeceksiniz zaten.

Kendi biramız, reçete bizim, logo bizim, isim bizim. İnsan daha keyifli bira içebilir mi?

Yeni başladığım bu yazı dizisi ile adım adım evde bira yapmanın anlatacağım. Bir sonraki yazıda gerekli malzeme listesi ve temel proses adımları listelenecek.

Görüşmek üzere.

36 comments:

  1. Evde bira yapımı merak duyduğum ama malzemelerini bulamama endişesiyle çok gözümde büyüttüğüm bir konu. Deneyimlerinizi paylaşmanız çok güzel. Malzeme ve hammadde temini için mevcut yerli kaynaklar hakkında da detaylı bilgilendirmeniz çok iyi olur. Yeni yazılarınızı bekliyoruz. Teşekkürler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faruk Bey,
      İlginiz için ben teşekkür ederim. Bu site sayesinde insanların bu hobiye ilgisinin arttığını görmek mutluluk verici. Birçok kişiden bu şekilde geri bildirimler alıyorum.

      Gözünüzde büyütülecek bir süreç değil.İlerleyen yazılarda biraz daha detaya ve proses adımlarına değineceğim. Sitelerin isimlerini yazmamamın nedeni haksız rekabete yol açmamak. Gözümden kaçırdığım veya yeni açılan bir site burada yer almazsa haksızlık olacağını düşündüm. Mail atabilirseniz birkaçını size mail yolu ile iletebilirim. (biraatolyesi@gmail.com)

      Şimdiden kolay gelsin..

      Delete
  2. Merhaba, bir arkadaşım ile beraber ilk deneyimimizi geçen Pazar günü gerçekleştirdik. Her ne kadar rekabet ortamı sebebi ile siz bir web sitesi veya ürün belirtmemiş olsanız da tecrübe eksikliğimiz sebebi ile ben kullandığımız ürün ve uygulama ile ilgili size bir şey danışmak istiyorum. Biz "Muntons Connoisseurs Range - Pilsner" hazır bira kiti kullanarak, biramızı yapmaya çalıştık. Bugüne kadar ağırlıklı olarak alıştığımız Pilsner olduğu için Pilsner ile başlayalım dedik.

    Bize göre ki bu işte acemiyiz ama genel olarak hazırlığımızın düzgün olduğunu düşünmekle beraber fermentasyon sıcaklığımız 24-25 oC (sıcaklığı fermentasyon kova üzerindeki sıcaklık bant sıkalasından okuyabiliyoruz) seyrediyor. Üreticinin önerisi sıcaklığı 18-21 oC aralığında tutmak olsa da, şu ana kadar bunu başaramadık.

    Sıcaklığı düşmediği için yaklaşık 52 saat sonra fermentasyon kovasını, daha büyük bir plastik kovanın içine koyduk ve içine su ilavesi ve havluyu da fermentasyon kovasının etrafına sararak, (buharlaştırma/evaporate) sıcaklığı düşürmeye çalıştık ama 8 saat sonunda sıcaklık sadece 1 oC aşağı indi. Şu an için fermentasyon kovası üzerindeki sıcaklık bant sıkalasında 23-24 oC okunuyor.

    Gelelim sorumuza; sıcaklığı 21 oC altına indirebilmek için mevcut amatör şartlar altında ne yapabiliriz? Veya bir sonraki denememizde ne önerirsiniz.

    Not: 1; İstanbul'da yaşıyoruz, ev sıcaklığı pazar gününden bu yana 20-22 oC civarındaydı.
    Not 2; Fermantasyon sebebi ile gaz çıkışı azalarak da olsa 63 saat sonunda devam etmekde.

    Yardımlarınız ve öneriler için peşinen teşekkür ederim.

    Saygılar & Sevgiler,
    Murat Alkanat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murat Bey,
      Öncelikle kolay gelsin, fermentasyon sürdüğü için acil cevap vereyim :)

      Öncelikle kit pilsner de olsa bu sıcaklıkta pilsner mayası çalışmaz. Aslında sizin yaptığınız kit pilsner tadı ve görüntüsüne sahip bir ALE bira. Pilsner mayası 10 derece civarında çalışır ve bu yüzden ev biracılığında özel ekipman gerektirdiği (aslında basit bir buzdolabı gerekiyor) için pek tercih edilmez.

      Net cevap vermek gerekirse; endişelenmeyin, mayanız çalışıyorsa çok da kurcalamayın. Biz hiçbir biramızı sıcaklık kontrollü yapmadık, uzmanlaşmak adına ve aynı reçetedeki ufak değişimleri görmek adına bunlar önemli olabilir ancak ilk biranız için bence çok kritik değil. Biz çok daha büyük sıcaklık farklarında biralar yaptık, bazısı iyi oldu bazısı kötü. bunun tek nedeni de fermentasyon sıcaklığı olmayabilir. Sizin farkınız da çok yüksek değil. sadece kabın bulunduğu oda evin ayrı biryeri ise biraz pencere açarak o odanın derecesini biraz daha düşürebilirsiniz.

      Sıcaklığı düşürmek için sizin uyguladığınız yöntem ekstra bir yatırım gerektirmediği için mantıklı, önemli olan büyük sıcaklık değişimlerinin olmaması, bence zaten önemli bir süre geçmiş,bu sıcaklığı koruyarak devam edin ve fermentasyon durunca FG ölçümü alarak diğer aşamalara geçin.

      İleride sıcaklığı hassas olarak sabit tutmak isterseniz 2. el bir buzdolabı alıp sıcaklık ayarını istediğiniz noktaya geiterecek şekilde bir düzenek kurarak fermenteri bunun içine koyabilirsiniz. Bizim aklımızda olan bir çalışmaydı ama hala yapamadık.

      Şimdiden kolay gelsin, kendi emeğinizi yudumladığınızda bu çalışmalara değidiğini göreceksiniz. Umarım hedeflediğiniz şekilde bir biranız olur.

      Saygılar,
      Bira Atölyesi

      Delete
    2. arkadaşlar; strafordan bir kutu yapıyoruz, nalburdan alıp düzgün bir küp olacak şekilde parçaları kesiyoruz ölçüleri kova hariç içine 1.5 litrelik 3-4 tane pet şişe sığacak şekilde olmalı, sonra duruma göre 12 veya 24 satte bir yine sıcaklığa göre 1,2 veya 3 tane tamamen donmuş pet koyuyoruz, dışarıdaki sıcaklıktan 5-6 derece düşüyor kutu içi sıcaklığı.

      Delete
    3. arkadaşlar; strafordan bir kutu yapıyoruz, nalburdan alıp düzgün bir küp olacak şekilde parçaları kesiyoruz ölçüleri kova hariç içine 1.5 litrelik 3-4 tane pet şişe sığacak şekilde olmalı, sonra duruma göre 12 veya 24 satte bir yine sıcaklığa göre 1,2 veya 3 tane tamamen donmuş pet koyuyoruz, dışarıdaki sıcaklıktan 5-6 derece düşüyor kutu içi sıcaklığı.

      Delete
  3. Cevabınızı kısa sürede yazdığınız için teşekkür ederim.

    Bu arada okudukça karşıma çok farklı yöntemler çıkıyor. Bunlardan biri de "Olive Oil Addition to Yeast as an Alternative to Wort Aeration". Denediniz mi?

    http://www.brewcrazy.com/hull-olive-oil-thesis.pdf

    Yardımlarınız için teşekkür ederim.

    Saygılar & Sevgiler,
    Murat Alkanat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murat Bey Merhaba,
      Haıyr denemedim, açıkçası daha önce de karşılaşmadığım bir yöntem.

      Prosesin tüm adımlarıan tam hakimiyeti kuramadığımız ve eledeki imkanlar nedeni ile her seferinde farklı türde biralar yaptığımız için bu derinlikte değerlendirmeler yapmadık. İlerleyen süreçte aynı reçetedeki farklılıkları gözlemleyeceğimiz çalışmalarda bizim de ihtiyacımız olabilir.

      Denemelerinizi ve sonuçlarını merakla bekliyorum.

      Sevgiler.

      Delete
  4. Merhaba,

    Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğru düzgün biraların ulaşılabilirliğinin artması için bira üretiminin hobi olarak yaygınlaşması çok önemli bir adım. Bu yüzden de Türkçe bilgi alınabilecek sayfaların artmasını süper bir olay size de çok teşekkür ederiz.
    Kova konusunda küçük bir uyarı. Her tür kova bira üretimi için doğru olmayabilir. Zamanla plastiğin aşınıp biraya karışmaması için kovanın 'food grade' olması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla geri dönüşüm sembolünde 2, 4 ve 5 yazanlar genelde güvenli ama yine de alırken sormakta fayda var. Bir de plastik temizlerken çizilebildiği için temizlemeye çok dikkat etmek gerekiyor. Ne tekim bu çizikler vahşi mayalar ve bakteriler için mükemmel bir üreme ortamı yaratıyor.

    Bu da benim 2 kuruşum :)
    Murat E.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murat Bey,
      Önemli bilgi paylaşımı için teşekkürler. Bu yazı birçok kişi tarafından okunuyor, yorumlarda insanların soru ve sorunlarına değinmek, bilgiler vermek de güzel oluyor.

      Katkınız için teşekkürler.

      Bira Atölyesi

      Delete
  5. Merhaba,

    Biz evde bira yapımına fena halde merak sarıp Pilsner bira kiti ile ilk biramızın yapımına başladık. Fermantasyon şu anda 4. gününde. Aklımı kurcalayan bazı sorular var ve yardımcı olabileceğinizi düşündüğümden paylaşmak istedim :)

    1- Mayalanma için bütün işlemleri tamamlayıp kovanın kapağını kapattığımızda musluğun bayağı sızdırdığını fark ettik ve buna odaklandığımızdan ve o sırada mayalanma aşamasının en önemli kıstasının sıcaklık olduğunu bilmediğimizden sıcaklığa hiç dikkat etmedik. Sanırım ilk gün 26 derecede tamamlandı. Sonraki gün leğen, su, buz kasetleri işlemleriyle sıcaklığı düşürdük ve artık 22 derecede sabit tutuyoruz. Ama aklıma takılan ilk soru şu ki, mayalanmanın ilk gününde 26 derece her şeyi berbat etmiş midir? Ve 22 derece iyi midir, 20'ye düşürmek için uğraşmamız gerekir mi? Sıcaklık dalgalanmalarının maya için iyi olmadığını okudum, o sebeple dereceyle çok da oynamamaya çalışıyorum.

    2- İlk başta ölçüm setimiz yoktu, bu sebeple ilk yoğunluk ölçümünü yapamadık. 2 hafta sonra ölçüm yaparsak çıkan değere göre mayalanmanın bitip bitmediğini anlayabilir miyiz? Yoksa mutlaka ilk yoğunluk ile karşılaştırma yapmak mı gereklidir?

    3- Bu aralar bu konuya fena halde kafayı taktığım için birçok yerde tartışmaları okudum. Şişeleme sırasında şişeye konulan şeker, her bira çeşidinde aynı olmuyormuş anladığım kadarıyla. Yani bock için, lager için vs. farklı ölçü koyuluyormuş. Bu ölçüleri öğrenebileceğim bir yer var mıdır? Bundan sonra farklı bir kit denemeyi düşünüyoruz da :) Aynı şekilde, karışımı yaparken tamamen şeker koymak yerine kuru malt özü ile %100 malt da denemek istiyoruz. Bu da her çeşit bira için geçerli olabilir mi?

    4- Son olarak, elimdeki kılavuzda şişeledikten sonra 1 hafta beklemem gerektiği yazıyor ama, birçok yerde insanların şişeleri içmeden önce 1 ay hatta daha fazla beklettiğini gördüm. Bu konuda bir öneriniz olur mu?

    Çok teşekkür ederim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamlar,
      Paylaşımınız için teşekkürler. Bildiğim oranda cevaplamaya çalışayım;

      1- İlk birada sıkıntılar olması doğal. Musluktan sızdı diye biranız ziyan olmaz. Sizin pilsner olarak yaptığınız aslında tat ve görüntü olarak bir pilsner ancak ALE mayası kullanıyor, yani bir ALE. Bu yüzden oda sıcaklığında fermente olabiliyor. Gerçek pilsner mayası 7-10 Derecede çalışır. Sıcaklığı sabit tutmak ev biracılığının ilk aşaması için temizliğin dışındaki en önemli sorunlardan. Sonuçta herşeyin kontrollü olduğu bir üretim yapmıyorsunuz, bunun gibi değişkenlikler kaçınılmaz, tabi ki kontrol etmek yararlı olur ancak herhangi bir bakteriyel etki olmadı ise ve mayanız sağlam ise problem olmayacaktır.

      2- İlk ölçümü yapamamanız biranızda ne kadar alkol olduğunu anlayamayacağınız anlamına gelir. OG yani original gravity ile FG final gravity farkı alkole dönüşen şekeri hesaplamakta kullanılıyor. son ölçüm yani FG'ye bakarak şişeleme kararı verebilirsiniz, bunda bir sıkıntı yok. 1010 civarı bir FG şişeleme için uygun.

      3- Bu ölçüleri farklı şeker konulduğunu öğrendiğiniz sitelerdeki yorum ve forumlardan ulaşabilirsiniz. Ben bu detaya çok takılmadım yaptığımız biralarda. FG durumuna göre litre başına 6-7gr şeker kullanıyorduk genelde. Tabi biradan biraya küçük değişkenlikler yaşandı. Azı gazlanmanın istenen şekilde olmasını engeller, çoğu ise şişe patlama ve fazla köpürme, şişe açıldığında fışkırma sorunlarına yol açar.. Azı karar çoğu zarar...

      4- şişeledikten sonra oda sıcaklığında 1 hafta, dolapta 1 hafta pilsener tipi bir kit birası için yeterli olur sanırım. bununla ilgili kitin yapılış klavuzunda mutlaka bilgi vardır. bekledikçe kalitesi ve tadının oturması artacaktır. bazılarına daha çok bekletip değerlendirin bence.

      Kolay gelsin.

      NOT: Ben de deneyimlerimi aktarıyorum, bu işin eğitimini almadım, siz de ortaya çıkan sonuçlardan sonra deneyimlerinizi aktarabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça artıyor. :)

      Bira Atölyesi - biraatolyesi@gmail.com

      Delete
    2. Çok teşekkür ederim cevaplarınız için :) Ben de sonuç aldıkça paylaşımda bulunmaya çalışacağım.

      Delete
  6. Uzun araştırmalar sonunda hobi olarak yapmayı düşünüyorum. Ancak tek aklıma takılan konuya cevap bulamadım, fermentasyon sürecinde evin içine koku yayıyor mu? malum hanım karşı çıkabilir.. pişirme aşamasında birkaç saatlik koku sorun olmayacaktır ama bekleme süresince ne derece bir koku olur yada olur mu? çok teşekkürler başarılı çalışmalar diliyorum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba,
      Sadece kovanın çok yakınında -daha doğrusu hava kilidinin orada- bira kokusuna benzer bir koku oluyor. Gaz çıkışı azaldıkça koku da azalıyor. Bizim ev hiç kokmadı :)

      Delete
    2. Gürkan Bey Merhaba,
      Kerevizli Kedi rumuzlu dostumuz cevap vermiş ama ben de şu şekilde bilgi vereyim;

      Üretim ve kaynama esnasında koku oluyor, ıslak malt, şekerli sıvı (mayşe) kokuları oluyor. iyi bir havalandırma ile halledilir.

      Fermentasyon sırasında ise gaz çıkışı nedeni ile yine koku olur, ancak odanın havalandırılması ile bu sorunun da önüne geçilebilir. Koku olmaz demek yanlış olur ama ne derece bir kokudan rahatsız olunacağı kişisel olduğu için çok net cevap veremiyorum.

      Bence en iyisi deneyin, görün. Devam edip etmeme kararını veririsiniz, en azından 1 kerede bira yapmış olursunuz.

      Delete
  7. Çok teşekkür ederim ilk etapta set ve bira kiti siparis ettim elime ulaşınca geniş bir hafta sonunda yapacağım. Artık gülü seven dikenine katlansin.. umarım güzel sonuç alırım, sonuçları sizlerle paylaşacağım.

    ReplyDelete
  8. merhabalar,
    amazon'da satılan mr. beer kitleri hakkında ne düşünüyorsunuz? yapımı çok pratik gözüküyor daha önce tecrübe ettiniz mi?
    ayrıca en çok kafa takılan şeylerden biri kullandıgımız şişelerin temizlenme süreci. bu konuda kısaca bir yorum yapabilir misiniz? (çamaşır suyu ya da bir kutu kimyasal gördüm. ne kadar hijyenik olur?)
    iyi günler sevgilerimle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taner Bey Merhaba,
      Mr Beer kitlerini hiç kullanmadım. Bu ürünler içeriğinden ötürü gümrükte takılacaktır. Türkiye'de kit satan internet siteleri var. bunları kullanmanız süreç açısından daha hızlı ve kolay olur.

      Şişe temizliğinde ise, biz, elde detaylı yıkama, çamaşır malinesi, sonrasında fırınlama ve şişeleme öncesi starsun ile temizle şeklinde ilerliyoruz. starsun olmadan önce de belirli hacimde suya eklenen çamaşır suyu ve sıcak fırında bekletme uyguluyorduk. starsun da ürün olarak Türkiye2de butik bira malzemeleri satan sitelerden tedarik edilebiliyor.

      iyi günler,

      Delete
    2. Yanitladiginiz icin tesekkur ederim :)

      Delete
  9. Merhaba, Ben Muntons pilsner kit ile ilk üretimi gerçekleştirdim. Kit+Su+ şeker+şişe+v.s Maximum 2,50TL/50cc Şişe maliyetle üretimi gerçekleşti. Mayalanma 10 gün kadar sürdü 4-5 gün daha bekleyip dün şişeleme yaptım. Tabiki şişelerken bir hayli tadına da baktık.Zira 46 yerine 42 şişeleme yapabildim. Gayet güzel:) Bence bu şekliyle bile tüketilir:)bir hafta sonra buz dolabına koyup soğutacağım.İkinci üretimi hazır sıvı malt exraktıyla (2Lt), serbetçi otu(30gr) kaynatıp karıştıracağım. Maya olarak standart bira mayası(6gr) kullanacağım. Ekstra öneriniz var mıdır?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Şefik Bey Selamlar,
      Kit biralarını modifiye etme işine henüz girişmedim, ben ya tam tahil ya da kit yapıyorum. Önerim eğer ilk biranızda gövde biraz düşük kaldıysa kitte yazan suyu 2-3 litre az koyarak biraz daha tok ve gövdeli bir içime sahip olabilirsiniz. mevcut halinden memnunsanız gerek yok.

      Şerbetçiotunu kaynatıp karıştırırsanız aromadan çok acılığa etkisi olur. gerç kaynatma süreniz kısa olacağı için yoğun aromalar alma şansınız da yüksek. Aromatik, kokuda vurucu bir bira istiyırsanız seçeceğiniz şerbetçiotunu karakterini iyi araştırın.

      Şimdiden kolay gelsin. Sonuçları merakla bekliyoruz..

      Delete
  10. Merhaba, size bi konuda danışmak istiyoruz, biz tripel bira kiti ve başlangıç seti aldık. pazartesi akşam yapıma giriştik. bu gün akşam 7. gün olacak ancak hala hava kilidinde bir hareket yok. hafif bir buharlaşma ve su seviyesinde biraz bir değişiklik var sadece. yapım aşamasında kovanın içindeki suyu soğutmak 3 saatimizi aldı. bu sırada maya başka bir bardakta ılık suyun içinde bekledi. mayayı uyandırıp o şekilde kullanmayı planladık ancak kovanın içindeki su geç soğuyunca mayayı bardakta 3 saat bekletmek zorunda kaldık. �� mayamız öldü mü? ne yapabiliriz. hala hareket yok. yeniden mayalama işlemi yapılabilirmi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sema Hanım Merhaba,
      Paylaşımları takibiniz için teşekkürler öncelikle.

      Öncelikle benim başıma hiç gelmedi, kısa süreli hiç çalışmama (2-3 gün) oldu ancak 7 gün hiç olmadı. Kendi deneyimlerimle değerlendirmeye çalışacağım. Bir uzmana veya kiti aldığınız sitenin forumlarına da sormanızı tavsiye ederim.

      Ilık sudan kastınız kaç derece bilmiyorum ancak mayayı çalışma sıcaklığının üstüne bir sıcaklığa maruz bırakmamak gerekli. Biz kuru mayaları hep serperek kullanıyoruz. Biranızın yeterince soğuk olduğudurumlarda şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadık.

      7 gün sonunda hava kilidinde hareket yok ise öncelikle kovanın iyi kapanmış olduğundan ve başka bir bölgeden kaçak olmadığından emin olmak gerekli. Başka bir yerden hava kaçağı olabilir.

      Kovaya koymadan önce OG ölçüyseyiniz bence sanite edilmiş ekipmanlar ile musluktan 1 tüpe biranızı doldurarak bir ölçüm almanızda fayda var. Eğer OG'de düşüşü var ise ve belirli bir seviyede ise mayalar çalışıyor ya da çalışmış demektir. OG'de değişim yoksa ve tatta sizi rahatsız eden bir ekşime olmamışsa yeni maya atarak şansınızı denemeye devam edebilirsiniz ancak sonucun ne olacağını bilemeyiz.

      Sevgiler.

      Delete
  11. merhaba pilsner bira kovada 43 gün kalırsa şişelenip içilebilirmi acaba ? :D

    ReplyDelete
  12. keşke maliyet ile ilgilide ufak bilgilendirmeler yapsaydınız güzel olurdu..

    ReplyDelete