Evde çorba yapabiliyorsanız bira
da yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey; merak ve sabır.
3 yıl önce ilk biramızı
yaptığımızda Türkiye’de hammaddeye ulaşmak, gerekli alet ve gereçleri toplamak
çok zordu. İlk biralarımızı cam damacanalarda yaptık, ardından boya kovası
bulup musluk takarak prosesi geliştirdik. Artık bu gibi uğraşlara gerek kalmadı.
Bu blogu kurduğumdan beri en çok soruyu bira yapım aşamaları, hammadde tedariği ve ekipmanlar ile ilgili alıyorum. Düzenli bir yazı dizisi ile konuya el atmak sanırım herkes için yararlı olacak sanırım.
Ev biracılığına merak duyuyorsanız yapmanız gereken ilk şey butik biracılığa olan ilginin tüm Dünya ile paralel şekilde patlaması ile açılan web sitelerinden hammadde ve ekipman siparişinizi vermek. 1-2 günde kapınıza gelen ürünler bu yolda ilk adımınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Haksız rekabete yol açmamak için bu web sitelerini burada belirtmiyorum, kısa bir arama ile zaten siz de ulaşabilirsiniz. Yurtdışından sipariş sıkıntılı, gümrükte takılma olasılığı çok yüksek. Bu yüzden yurt-içi sitelerden alış-veriş yapmanızı öneririm. Hem sıkıntısız şekilde ürünler 1-2 günde kapınızda olur ve sorularına cevap alabileceğiniz kişilerle tanışmış olursunuz hem de yurt içinde bu işe yatırım yapan insanlara destek vererek her geçen gün daha çok kişinin bu hobi ile buluşmasına vesile olmuş olursunuz.
Cam damacadan kova fermentere geçiş zaman aldı.
Bir günde 2 bira yapabilecek şekilde kendimizi geliştirdik.
Ev biracılığına merak duyuyorsanız yapmanız gereken ilk şey butik biracılığa olan ilginin tüm Dünya ile paralel şekilde patlaması ile açılan web sitelerinden hammadde ve ekipman siparişinizi vermek. 1-2 günde kapınıza gelen ürünler bu yolda ilk adımınızı oldukça kolaylaştıracaktır. Haksız rekabete yol açmamak için bu web sitelerini burada belirtmiyorum, kısa bir arama ile zaten siz de ulaşabilirsiniz. Yurtdışından sipariş sıkıntılı, gümrükte takılma olasılığı çok yüksek. Bu yüzden yurt-içi sitelerden alış-veriş yapmanızı öneririm. Hem sıkıntısız şekilde ürünler 1-2 günde kapınızda olur ve sorularına cevap alabileceğiniz kişilerle tanışmış olursunuz hem de yurt içinde bu işe yatırım yapan insanlara destek vererek her geçen gün daha çok kişinin bu hobi ile buluşmasına vesile olmuş olursunuz.
Malt, şerbetçiotu, maya ve su.. Sonrası sizin hayal gücünüz!
Evde bira yapmadan önce mutlaka;
- Bir kitap edinin!
Okumak şart! Eski bir resim...
Artık tek rafa sığmıyor bira kitapları :)
- İnternet üzerinden bol bol video izleyin.
- 10 lt’nin üzerinde bir üretim planlıyorsanız bir yardımcınızın olmasında fayda var.
- İlk üretiminiz, 7-8 saat ayırabileceğiniz bir boş günde yapın. İş çıkışına sıkıştırmayın.
- Üretim gününden önce malzeme listenizi ve ön hazırlıklarınızı yapın.
Bu işe heveslenenler için de bazı
ön bilgiler de vermek gerekirse;
- Evde bira yapmak keyifli ama biraz yorucu bir süreç. Zamanla ihtiyacınız olan ekipmanları geliştirdikçe kolaylaşacaktır.
- Yaptığınız işin büyük kısmı temizlik olacak. Özellikle de şişe ve fermenter temizliği önemli. (aşağıdaki resim bunu net olarak anlatıyor.) :)
- İlk biranızı içmeniz 3-4 haftayı alacak bir süreçtir. Sabır.
- İlk biranızda hata olması ve kötü bir sonuç alma ihtimaliniz yüksek. Yılmamak lazım.
- Evde yaptığınız bira her halükarda piyasadan alacağınız herhangi bir biradan ucuz olacak.
- Fermentasyon olan odada malt, maya, mayşe kokuları olacak.
- Fermentasyonu 1 hafta boyunca kontrol etmeniz gerekli olduğu için üretim ve şişeleme aşamasına kadarki 7-10 günlük süreyi iyi planlamanız gerekli.
Kendi emeğinizi yudumlamak gibisi
yok! El emeği bir ürünü ortaya çıkarmak, keyifle tadına varmak, paylaşmak
inanın bu işin en keyifli yanı. Bunu bir kez yaşadığınızda devamını da getirmek
isteyeceksiniz zaten.
Kendi biramız, reçete bizim, logo bizim, isim bizim. İnsan daha keyifli bira içebilir mi?
Yeni başladığım bu yazı dizisi
ile adım adım evde bira yapmanın anlatacağım. Bir sonraki yazıda gerekli
malzeme listesi ve temel proses adımları listelenecek.
Görüşmek üzere.
Görüşmek üzere.
Evde bira yapımı merak duyduğum ama malzemelerini bulamama endişesiyle çok gözümde büyüttüğüm bir konu. Deneyimlerinizi paylaşmanız çok güzel. Malzeme ve hammadde temini için mevcut yerli kaynaklar hakkında da detaylı bilgilendirmeniz çok iyi olur. Yeni yazılarınızı bekliyoruz. Teşekkürler.
ReplyDeleteFaruk Bey,
Deleteİlginiz için ben teşekkür ederim. Bu site sayesinde insanların bu hobiye ilgisinin arttığını görmek mutluluk verici. Birçok kişiden bu şekilde geri bildirimler alıyorum.
Gözünüzde büyütülecek bir süreç değil.İlerleyen yazılarda biraz daha detaya ve proses adımlarına değineceğim. Sitelerin isimlerini yazmamamın nedeni haksız rekabete yol açmamak. Gözümden kaçırdığım veya yeni açılan bir site burada yer almazsa haksızlık olacağını düşündüm. Mail atabilirseniz birkaçını size mail yolu ile iletebilirim. (biraatolyesi@gmail.com)
Şimdiden kolay gelsin..
Merhaba, bir arkadaşım ile beraber ilk deneyimimizi geçen Pazar günü gerçekleştirdik. Her ne kadar rekabet ortamı sebebi ile siz bir web sitesi veya ürün belirtmemiş olsanız da tecrübe eksikliğimiz sebebi ile ben kullandığımız ürün ve uygulama ile ilgili size bir şey danışmak istiyorum. Biz "Muntons Connoisseurs Range - Pilsner" hazır bira kiti kullanarak, biramızı yapmaya çalıştık. Bugüne kadar ağırlıklı olarak alıştığımız Pilsner olduğu için Pilsner ile başlayalım dedik.
ReplyDeleteBize göre ki bu işte acemiyiz ama genel olarak hazırlığımızın düzgün olduğunu düşünmekle beraber fermentasyon sıcaklığımız 24-25 oC (sıcaklığı fermentasyon kova üzerindeki sıcaklık bant sıkalasından okuyabiliyoruz) seyrediyor. Üreticinin önerisi sıcaklığı 18-21 oC aralığında tutmak olsa da, şu ana kadar bunu başaramadık.
Sıcaklığı düşmediği için yaklaşık 52 saat sonra fermentasyon kovasını, daha büyük bir plastik kovanın içine koyduk ve içine su ilavesi ve havluyu da fermentasyon kovasının etrafına sararak, (buharlaştırma/evaporate) sıcaklığı düşürmeye çalıştık ama 8 saat sonunda sıcaklık sadece 1 oC aşağı indi. Şu an için fermentasyon kovası üzerindeki sıcaklık bant sıkalasında 23-24 oC okunuyor.
Gelelim sorumuza; sıcaklığı 21 oC altına indirebilmek için mevcut amatör şartlar altında ne yapabiliriz? Veya bir sonraki denememizde ne önerirsiniz.
Not: 1; İstanbul'da yaşıyoruz, ev sıcaklığı pazar gününden bu yana 20-22 oC civarındaydı.
Not 2; Fermantasyon sebebi ile gaz çıkışı azalarak da olsa 63 saat sonunda devam etmekde.
Yardımlarınız ve öneriler için peşinen teşekkür ederim.
Saygılar & Sevgiler,
Murat Alkanat.
Murat Bey,
DeleteÖncelikle kolay gelsin, fermentasyon sürdüğü için acil cevap vereyim :)
Öncelikle kit pilsner de olsa bu sıcaklıkta pilsner mayası çalışmaz. Aslında sizin yaptığınız kit pilsner tadı ve görüntüsüne sahip bir ALE bira. Pilsner mayası 10 derece civarında çalışır ve bu yüzden ev biracılığında özel ekipman gerektirdiği (aslında basit bir buzdolabı gerekiyor) için pek tercih edilmez.
Net cevap vermek gerekirse; endişelenmeyin, mayanız çalışıyorsa çok da kurcalamayın. Biz hiçbir biramızı sıcaklık kontrollü yapmadık, uzmanlaşmak adına ve aynı reçetedeki ufak değişimleri görmek adına bunlar önemli olabilir ancak ilk biranız için bence çok kritik değil. Biz çok daha büyük sıcaklık farklarında biralar yaptık, bazısı iyi oldu bazısı kötü. bunun tek nedeni de fermentasyon sıcaklığı olmayabilir. Sizin farkınız da çok yüksek değil. sadece kabın bulunduğu oda evin ayrı biryeri ise biraz pencere açarak o odanın derecesini biraz daha düşürebilirsiniz.
Sıcaklığı düşürmek için sizin uyguladığınız yöntem ekstra bir yatırım gerektirmediği için mantıklı, önemli olan büyük sıcaklık değişimlerinin olmaması, bence zaten önemli bir süre geçmiş,bu sıcaklığı koruyarak devam edin ve fermentasyon durunca FG ölçümü alarak diğer aşamalara geçin.
İleride sıcaklığı hassas olarak sabit tutmak isterseniz 2. el bir buzdolabı alıp sıcaklık ayarını istediğiniz noktaya geiterecek şekilde bir düzenek kurarak fermenteri bunun içine koyabilirsiniz. Bizim aklımızda olan bir çalışmaydı ama hala yapamadık.
Şimdiden kolay gelsin, kendi emeğinizi yudumladığınızda bu çalışmalara değidiğini göreceksiniz. Umarım hedeflediğiniz şekilde bir biranız olur.
Saygılar,
Bira Atölyesi
arkadaşlar; strafordan bir kutu yapıyoruz, nalburdan alıp düzgün bir küp olacak şekilde parçaları kesiyoruz ölçüleri kova hariç içine 1.5 litrelik 3-4 tane pet şişe sığacak şekilde olmalı, sonra duruma göre 12 veya 24 satte bir yine sıcaklığa göre 1,2 veya 3 tane tamamen donmuş pet koyuyoruz, dışarıdaki sıcaklıktan 5-6 derece düşüyor kutu içi sıcaklığı.
Deletearkadaşlar; strafordan bir kutu yapıyoruz, nalburdan alıp düzgün bir küp olacak şekilde parçaları kesiyoruz ölçüleri kova hariç içine 1.5 litrelik 3-4 tane pet şişe sığacak şekilde olmalı, sonra duruma göre 12 veya 24 satte bir yine sıcaklığa göre 1,2 veya 3 tane tamamen donmuş pet koyuyoruz, dışarıdaki sıcaklıktan 5-6 derece düşüyor kutu içi sıcaklığı.
DeleteCevabınızı kısa sürede yazdığınız için teşekkür ederim.
ReplyDeleteBu arada okudukça karşıma çok farklı yöntemler çıkıyor. Bunlardan biri de "Olive Oil Addition to Yeast as an Alternative to Wort Aeration". Denediniz mi?
http://www.brewcrazy.com/hull-olive-oil-thesis.pdf
Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Saygılar & Sevgiler,
Murat Alkanat.
Murat Bey Merhaba,
DeleteHaıyr denemedim, açıkçası daha önce de karşılaşmadığım bir yöntem.
Prosesin tüm adımlarıan tam hakimiyeti kuramadığımız ve eledeki imkanlar nedeni ile her seferinde farklı türde biralar yaptığımız için bu derinlikte değerlendirmeler yapmadık. İlerleyen süreçte aynı reçetedeki farklılıkları gözlemleyeceğimiz çalışmalarda bizim de ihtiyacımız olabilir.
Denemelerinizi ve sonuçlarını merakla bekliyorum.
Sevgiler.
Merhaba,
ReplyDeleteBütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de doğru düzgün biraların ulaşılabilirliğinin artması için bira üretiminin hobi olarak yaygınlaşması çok önemli bir adım. Bu yüzden de Türkçe bilgi alınabilecek sayfaların artmasını süper bir olay size de çok teşekkür ederiz.
Kova konusunda küçük bir uyarı. Her tür kova bira üretimi için doğru olmayabilir. Zamanla plastiğin aşınıp biraya karışmaması için kovanın 'food grade' olması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla geri dönüşüm sembolünde 2, 4 ve 5 yazanlar genelde güvenli ama yine de alırken sormakta fayda var. Bir de plastik temizlerken çizilebildiği için temizlemeye çok dikkat etmek gerekiyor. Ne tekim bu çizikler vahşi mayalar ve bakteriler için mükemmel bir üreme ortamı yaratıyor.
Bu da benim 2 kuruşum :)
Murat E.
Murat Bey,
DeleteÖnemli bilgi paylaşımı için teşekkürler. Bu yazı birçok kişi tarafından okunuyor, yorumlarda insanların soru ve sorunlarına değinmek, bilgiler vermek de güzel oluyor.
Katkınız için teşekkürler.
Bira Atölyesi
Merhaba,
ReplyDeleteBiz evde bira yapımına fena halde merak sarıp Pilsner bira kiti ile ilk biramızın yapımına başladık. Fermantasyon şu anda 4. gününde. Aklımı kurcalayan bazı sorular var ve yardımcı olabileceğinizi düşündüğümden paylaşmak istedim :)
1- Mayalanma için bütün işlemleri tamamlayıp kovanın kapağını kapattığımızda musluğun bayağı sızdırdığını fark ettik ve buna odaklandığımızdan ve o sırada mayalanma aşamasının en önemli kıstasının sıcaklık olduğunu bilmediğimizden sıcaklığa hiç dikkat etmedik. Sanırım ilk gün 26 derecede tamamlandı. Sonraki gün leğen, su, buz kasetleri işlemleriyle sıcaklığı düşürdük ve artık 22 derecede sabit tutuyoruz. Ama aklıma takılan ilk soru şu ki, mayalanmanın ilk gününde 26 derece her şeyi berbat etmiş midir? Ve 22 derece iyi midir, 20'ye düşürmek için uğraşmamız gerekir mi? Sıcaklık dalgalanmalarının maya için iyi olmadığını okudum, o sebeple dereceyle çok da oynamamaya çalışıyorum.
2- İlk başta ölçüm setimiz yoktu, bu sebeple ilk yoğunluk ölçümünü yapamadık. 2 hafta sonra ölçüm yaparsak çıkan değere göre mayalanmanın bitip bitmediğini anlayabilir miyiz? Yoksa mutlaka ilk yoğunluk ile karşılaştırma yapmak mı gereklidir?
3- Bu aralar bu konuya fena halde kafayı taktığım için birçok yerde tartışmaları okudum. Şişeleme sırasında şişeye konulan şeker, her bira çeşidinde aynı olmuyormuş anladığım kadarıyla. Yani bock için, lager için vs. farklı ölçü koyuluyormuş. Bu ölçüleri öğrenebileceğim bir yer var mıdır? Bundan sonra farklı bir kit denemeyi düşünüyoruz da :) Aynı şekilde, karışımı yaparken tamamen şeker koymak yerine kuru malt özü ile %100 malt da denemek istiyoruz. Bu da her çeşit bira için geçerli olabilir mi?
4- Son olarak, elimdeki kılavuzda şişeledikten sonra 1 hafta beklemem gerektiği yazıyor ama, birçok yerde insanların şişeleri içmeden önce 1 ay hatta daha fazla beklettiğini gördüm. Bu konuda bir öneriniz olur mu?
Çok teşekkür ederim. :)
Selamlar,
DeletePaylaşımınız için teşekkürler. Bildiğim oranda cevaplamaya çalışayım;
1- İlk birada sıkıntılar olması doğal. Musluktan sızdı diye biranız ziyan olmaz. Sizin pilsner olarak yaptığınız aslında tat ve görüntü olarak bir pilsner ancak ALE mayası kullanıyor, yani bir ALE. Bu yüzden oda sıcaklığında fermente olabiliyor. Gerçek pilsner mayası 7-10 Derecede çalışır. Sıcaklığı sabit tutmak ev biracılığının ilk aşaması için temizliğin dışındaki en önemli sorunlardan. Sonuçta herşeyin kontrollü olduğu bir üretim yapmıyorsunuz, bunun gibi değişkenlikler kaçınılmaz, tabi ki kontrol etmek yararlı olur ancak herhangi bir bakteriyel etki olmadı ise ve mayanız sağlam ise problem olmayacaktır.
2- İlk ölçümü yapamamanız biranızda ne kadar alkol olduğunu anlayamayacağınız anlamına gelir. OG yani original gravity ile FG final gravity farkı alkole dönüşen şekeri hesaplamakta kullanılıyor. son ölçüm yani FG'ye bakarak şişeleme kararı verebilirsiniz, bunda bir sıkıntı yok. 1010 civarı bir FG şişeleme için uygun.
3- Bu ölçüleri farklı şeker konulduğunu öğrendiğiniz sitelerdeki yorum ve forumlardan ulaşabilirsiniz. Ben bu detaya çok takılmadım yaptığımız biralarda. FG durumuna göre litre başına 6-7gr şeker kullanıyorduk genelde. Tabi biradan biraya küçük değişkenlikler yaşandı. Azı gazlanmanın istenen şekilde olmasını engeller, çoğu ise şişe patlama ve fazla köpürme, şişe açıldığında fışkırma sorunlarına yol açar.. Azı karar çoğu zarar...
4- şişeledikten sonra oda sıcaklığında 1 hafta, dolapta 1 hafta pilsener tipi bir kit birası için yeterli olur sanırım. bununla ilgili kitin yapılış klavuzunda mutlaka bilgi vardır. bekledikçe kalitesi ve tadının oturması artacaktır. bazılarına daha çok bekletip değerlendirin bence.
Kolay gelsin.
NOT: Ben de deneyimlerimi aktarıyorum, bu işin eğitimini almadım, siz de ortaya çıkan sonuçlardan sonra deneyimlerinizi aktarabilirsiniz. Bilgi paylaştıkça artıyor. :)
Bira Atölyesi - biraatolyesi@gmail.com
Çok teşekkür ederim cevaplarınız için :) Ben de sonuç aldıkça paylaşımda bulunmaya çalışacağım.
DeleteUzun araştırmalar sonunda hobi olarak yapmayı düşünüyorum. Ancak tek aklıma takılan konuya cevap bulamadım, fermentasyon sürecinde evin içine koku yayıyor mu? malum hanım karşı çıkabilir.. pişirme aşamasında birkaç saatlik koku sorun olmayacaktır ama bekleme süresince ne derece bir koku olur yada olur mu? çok teşekkürler başarılı çalışmalar diliyorum
ReplyDeleteMerhaba,
DeleteSadece kovanın çok yakınında -daha doğrusu hava kilidinin orada- bira kokusuna benzer bir koku oluyor. Gaz çıkışı azaldıkça koku da azalıyor. Bizim ev hiç kokmadı :)
Gürkan Bey Merhaba,
DeleteKerevizli Kedi rumuzlu dostumuz cevap vermiş ama ben de şu şekilde bilgi vereyim;
Üretim ve kaynama esnasında koku oluyor, ıslak malt, şekerli sıvı (mayşe) kokuları oluyor. iyi bir havalandırma ile halledilir.
Fermentasyon sırasında ise gaz çıkışı nedeni ile yine koku olur, ancak odanın havalandırılması ile bu sorunun da önüne geçilebilir. Koku olmaz demek yanlış olur ama ne derece bir kokudan rahatsız olunacağı kişisel olduğu için çok net cevap veremiyorum.
Bence en iyisi deneyin, görün. Devam edip etmeme kararını veririsiniz, en azından 1 kerede bira yapmış olursunuz.
Çok teşekkür ederim ilk etapta set ve bira kiti siparis ettim elime ulaşınca geniş bir hafta sonunda yapacağım. Artık gülü seven dikenine katlansin.. umarım güzel sonuç alırım, sonuçları sizlerle paylaşacağım.
ReplyDeleteSelamlar,
DeleteSonuçları merakla bekliyorum.
merhabalar,
ReplyDeleteamazon'da satılan mr. beer kitleri hakkında ne düşünüyorsunuz? yapımı çok pratik gözüküyor daha önce tecrübe ettiniz mi?
ayrıca en çok kafa takılan şeylerden biri kullandıgımız şişelerin temizlenme süreci. bu konuda kısaca bir yorum yapabilir misiniz? (çamaşır suyu ya da bir kutu kimyasal gördüm. ne kadar hijyenik olur?)
iyi günler sevgilerimle
Taner Bey Merhaba,
DeleteMr Beer kitlerini hiç kullanmadım. Bu ürünler içeriğinden ötürü gümrükte takılacaktır. Türkiye'de kit satan internet siteleri var. bunları kullanmanız süreç açısından daha hızlı ve kolay olur.
Şişe temizliğinde ise, biz, elde detaylı yıkama, çamaşır malinesi, sonrasında fırınlama ve şişeleme öncesi starsun ile temizle şeklinde ilerliyoruz. starsun olmadan önce de belirli hacimde suya eklenen çamaşır suyu ve sıcak fırında bekletme uyguluyorduk. starsun da ürün olarak Türkiye2de butik bira malzemeleri satan sitelerden tedarik edilebiliyor.
iyi günler,
Yanitladiginiz icin tesekkur ederim :)
DeleteMerhaba, Ben Muntons pilsner kit ile ilk üretimi gerçekleştirdim. Kit+Su+ şeker+şişe+v.s Maximum 2,50TL/50cc Şişe maliyetle üretimi gerçekleşti. Mayalanma 10 gün kadar sürdü 4-5 gün daha bekleyip dün şişeleme yaptım. Tabiki şişelerken bir hayli tadına da baktık.Zira 46 yerine 42 şişeleme yapabildim. Gayet güzel:) Bence bu şekliyle bile tüketilir:)bir hafta sonra buz dolabına koyup soğutacağım.İkinci üretimi hazır sıvı malt exraktıyla (2Lt), serbetçi otu(30gr) kaynatıp karıştıracağım. Maya olarak standart bira mayası(6gr) kullanacağım. Ekstra öneriniz var mıdır?
ReplyDeleteŞefik Bey Selamlar,
DeleteKit biralarını modifiye etme işine henüz girişmedim, ben ya tam tahil ya da kit yapıyorum. Önerim eğer ilk biranızda gövde biraz düşük kaldıysa kitte yazan suyu 2-3 litre az koyarak biraz daha tok ve gövdeli bir içime sahip olabilirsiniz. mevcut halinden memnunsanız gerek yok.
Şerbetçiotunu kaynatıp karıştırırsanız aromadan çok acılığa etkisi olur. gerç kaynatma süreniz kısa olacağı için yoğun aromalar alma şansınız da yüksek. Aromatik, kokuda vurucu bir bira istiyırsanız seçeceğiniz şerbetçiotunu karakterini iyi araştırın.
Şimdiden kolay gelsin. Sonuçları merakla bekliyoruz..
Merhaba, size bi konuda danışmak istiyoruz, biz tripel bira kiti ve başlangıç seti aldık. pazartesi akşam yapıma giriştik. bu gün akşam 7. gün olacak ancak hala hava kilidinde bir hareket yok. hafif bir buharlaşma ve su seviyesinde biraz bir değişiklik var sadece. yapım aşamasında kovanın içindeki suyu soğutmak 3 saatimizi aldı. bu sırada maya başka bir bardakta ılık suyun içinde bekledi. mayayı uyandırıp o şekilde kullanmayı planladık ancak kovanın içindeki su geç soğuyunca mayayı bardakta 3 saat bekletmek zorunda kaldık. �� mayamız öldü mü? ne yapabiliriz. hala hareket yok. yeniden mayalama işlemi yapılabilirmi ?
ReplyDeleteSema Hanım Merhaba,
DeletePaylaşımları takibiniz için teşekkürler öncelikle.
Öncelikle benim başıma hiç gelmedi, kısa süreli hiç çalışmama (2-3 gün) oldu ancak 7 gün hiç olmadı. Kendi deneyimlerimle değerlendirmeye çalışacağım. Bir uzmana veya kiti aldığınız sitenin forumlarına da sormanızı tavsiye ederim.
Ilık sudan kastınız kaç derece bilmiyorum ancak mayayı çalışma sıcaklığının üstüne bir sıcaklığa maruz bırakmamak gerekli. Biz kuru mayaları hep serperek kullanıyoruz. Biranızın yeterince soğuk olduğudurumlarda şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadık.
7 gün sonunda hava kilidinde hareket yok ise öncelikle kovanın iyi kapanmış olduğundan ve başka bir bölgeden kaçak olmadığından emin olmak gerekli. Başka bir yerden hava kaçağı olabilir.
Kovaya koymadan önce OG ölçüyseyiniz bence sanite edilmiş ekipmanlar ile musluktan 1 tüpe biranızı doldurarak bir ölçüm almanızda fayda var. Eğer OG'de düşüşü var ise ve belirli bir seviyede ise mayalar çalışıyor ya da çalışmış demektir. OG'de değişim yoksa ve tatta sizi rahatsız eden bir ekşime olmamışsa yeni maya atarak şansınızı denemeye devam edebilirsiniz ancak sonucun ne olacağını bilemeyiz.
Sevgiler.
merhaba pilsner bira kovada 43 gün kalırsa şişelenip içilebilirmi acaba ? :D
ReplyDeletekeşke maliyet ile ilgilide ufak bilgilendirmeler yapsaydınız güzel olurdu..
ReplyDeleteyalova evden eve nakliyat
ReplyDeletetunceli evden eve nakliyat
giresun evden eve nakliyat
ağrı evden eve nakliyat
van evden eve nakliyat
MV8
muş evden eve nakliyat
ReplyDeleteçanakkale evden eve nakliyat
uşak evden eve nakliyat
ardahan evden eve nakliyat
eskişehir evden eve nakliyat
VBK
ığdır evden eve nakliyat
ReplyDeletebitlis evden eve nakliyat
batman evden eve nakliyat
rize evden eve nakliyat
niğde evden eve nakliyat
HWNRO
92963
ReplyDeleteEtimesgut Boya Ustası
Mercatox Güvenilir mi
Ardahan Parça Eşya Taşıma
Iğdır Evden Eve Nakliyat
Hamster Coin Hangi Borsada
Afyon Şehirler Arası Nakliyat
Omlira Coin Hangi Borsada
NWC Coin Hangi Borsada
Muğla Parça Eşya Taşıma
D31A3
ReplyDeleteMersin Şehirler Arası Nakliyat
clenbuterol for sale
Kilis Parça Eşya Taşıma
Adıyaman Şehir İçi Nakliyat
Karabük Şehir İçi Nakliyat
Hakkari Şehirler Arası Nakliyat
Bilecik Şehirler Arası Nakliyat
Muş Evden Eve Nakliyat
Edirne Parça Eşya Taşıma
A1BB9
ReplyDeleteKripto Para Üretme
Bitcoin Nasıl Kazılır
Bitcoin Para Kazanma
Okex Borsası Güvenilir mi
Paribu Borsası Güvenilir mi
Kripto Para Oynama
Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır
Binance Nasıl Oynanır
Coin Nasıl Üretilir
80263
ReplyDeleteistanbul random görüntülü sohbet
nevşehir görüntülü sohbet yabancı
elazığ mobil sohbet chat
şırnak mobil sohbet odaları
yozgat en iyi ücretsiz sohbet siteleri
çankırı canlı sohbet siteleri ücretsiz
burdur mobil sesli sohbet
samsun kadınlarla sohbet et
kırşehir sesli sohbet uygulamaları
60236
ReplyDeletekırklareli yabancı görüntülü sohbet siteleri
canlı sohbet bedava
adana görüntülü sohbet siteleri ücretsiz
bitlis mobil sesli sohbet
ücretsiz sohbet siteleri
istanbul telefonda kadınlarla sohbet
maraş telefonda canlı sohbet
karaman canlı görüntülü sohbet siteleri
bedava sohbet odaları
AE33C
ReplyDeletecointiger
kripto para nasıl alınır
kripto para nereden alınır
kraken
ısırgan sabunu
binance
binance referans kimliği
bitcoin nasıl kazanılır
kraken
8722E
ReplyDelete----
----
----
----
----
----
----
----
matadorbet
C3759
ReplyDeleteairdrop coin kazanma
Silkroad Proxy Satın Al
forum
metin2 pvp serverler
Tiktok Para Kazanma
silkroad pvp serverler
Toptan Ürünler
residential proxy satın al
Adsense Onay Alma
4B428
ReplyDeleteGoogle 5 Yıldız Satın Al
Google Harita & İşletme Kaydı
Hosting Firmaları
Wordpress Adsense Reklam Yerleşimi
Opencart SEO
google 5 yıldız
Metin2 Sunucu Kiralama
Mobil Uygulama Yapma
Film Önerileri
jhgfdsdfgh صيانة بوتاجاز مكة
ReplyDeletehyjtghxdrh
ReplyDeleteصيانة افران البا جدة
Cool and that i have a tremendous offer you: Who Does Renovations old house restoration
ReplyDeleteأفضل شركة تسليك مجاري بالاحساء tCgUGvH8qm
ReplyDelete