Monday 22 April 2013

Bu yola 3 mühendis çıktık. Kendi biramızı yapıyoruz. Bu hobiye başlarken işin buralara geleceğini düşünmemiştik.  7 ayda 11. biramızı yapmışız. Her yeni biramızda da hevesimiz ve isteğimiz artıyor. Bunun bir sebebi de bizleri destekleyen ailelerimiz ve dostlarımız. Teşekkürler..

11 Biramız özel olsun istedik; Kendi reçetemizle ürettiğimiz bir bira. Bizden bir bira olsun istedik; adını MÜHENDİS koyduk. Yine bizden bir logo olsun istedik ve Hazerfen Ahmet Çelebi'nin Galata'dan Üsküdar'a uçuşu logomuz oldu.

Büyük umutlarla Mühendis olan dostlar, bu saatten sonra tekrar üniversite okunmayacağına göre, hatanızı kabullenin ve güzel bir Mühendis içip rahatlayın.. Biz öyle yapacağız.. :)

Bazen bu işi yaparken biz manyak mıyız dediğimiz oluyor. Her mühendis biraz manyaktır ama değil mi? Ya da olmalıdır.

Sizce akıllı bir insan Galata'dan Üsküdar'a kendi yaptığı kanatlarla uçmayı hayal edebilir mi? Ama birileri çıkıp bunları hayaletmeseydi, tonlarca ağırlıkta metallerin başımızın üstünde bir o yana, bir bu yana uçması mümkün olmazdı.. Hayal etmeyi bırakmamak lazım...

Mühendis nasıl bir bira mı? Adına yakışır bir bira olması için reçeteyi komplex oluşturduk. 3 tip malt, 2 tip şerbetçiotu. Kendi reçetemizle IPA türünde bir bira yapmak hedefimizdi. Sonucu biz de hala merak ediyoruz..


Hazırlıklar başlamış durumda. Bira yapmak için birçok şartın sağlanması lazım. 3 kişi aynı günde boş olacak, ev müsait olacak, hammadde olacak, temizlik yapılmış olacak. Siz 3-4 paragraf okurken yoruluyorsunuz ama bu işin gerisinde de emek var. Gençlerin hakkını verelim :)

Herşeyin başlangıcı, Boş bir kağıt. Biranın adı belli; MÜHENDİS.
Boş kağıdı doldurmadan önce adına yakışır bir bira olması için komplex, alkol oranı biraz yüksek, Şerbetçiotu acılığı fazla olan bir bira üretmek hedefimizdi. Başarabildik mi? Göreceğiz..

3 Tip Malt; Pale, Cara Amber ve Crystal. Oranlarını merak ettiğinizi sanmıyorum :)

2 Tip Şerbetçiotu; East Kent Goldings ve Fuggles

Maya: Safale S-04

Su: Bildiğiniz su.. :) ama temiz, açılmamış damacanadan.


Mayşeleme başladı, amaç malttan şekeri ve aromaları çekmek. Yaklaşık 1 saat sürüyor.. Ardından 1 saat boyunca şerbetçiotları belirlenen dakikalarda kaynama kazanına girerek görevlerini yerine getirmeye başlıyorlar, Tadı dengelemek, acılık katmak vs..


Yaklaşık 5 saat süren bir prosesin sonunda biramız Fermneter kovamızda. Defterimiz de dolmuş durumda. Her yeni birada birşeyler öğrenebilmek için herşeyi tek tek not etmek gerekli.Mühendislik bunun gerektirir. 
''Lessons' learned'' lazım değil mi Otosan People? ;)

Yorucu ama değiyor..

Fermenterde 1 hafta, şieşeleme için 2 saat ve;

Şişeleme prosesini gerçekleştirildikten sonra biralarımızı özel kılan bir diğer nokta için çalışmalar başlıyor. Logonun basılması ve tek tek şişelere yapıştırılması. Evet biz manyağız!.


 Bizce bu Logo bu biraya çok yakıştı.. Mühendis Ordusu raflarda..

Bu biramız ile birlikte yeni bir döneme giriyoruz. Yaz ayı gelip sıcaklıklar artmadan 2 bira daha yapabilirsek şanslıyız. Ardından neler yapacağımıza ve nasıl ilerleyeceğimize karar vereceğimiz ve bunun hazırlıklarını yapacağımız bir süreç olacak. Artık acemilik dönemi geride kaldı dostlar, çıraklık dönemine giriş yapmanın vakti geldi.. :) Bunun için de çalışıyoruz, yeni kitaplar, yeni proses ekipmanları ve planlar..Merak etmeyin. Hepsini sizlerle paylaşmayı sürdüreceğiz.

NOT: logoda kullanılan görsel internet üzerinden alınmıştır. 

BİRA ATÖLYESİ

11 comments:

  1. tebrik ederim. Bunun manyakça bir şey olmadığına yürekten inanıyorum. Mühendise bol şans. Bende deniyorum. Ama henüz elle tutulur bir şey yakalayamadım.

    ReplyDelete
  2. Teşekkürler.. Biz de bazen başarısız sonuçlar alıyoruz ama belittiğiniz üzere denemeye devam.. Keyif aldığınız hobi ile uğraşmak sonuçne olursa olsun mutlu ediyor..

    ReplyDelete
  3. az üretin kaliteli üretin zamanla denemeler yapın, farklı şeyler katın markalaşın ..

    ReplyDelete
  4. Selamlar,
    üretimimiz az, nano boyutun bile altında. denemeler son dönemde sekteye uğradı, canlandırmaya çalışıyoruz.
    Farklı şeyler deneme yapabilmemiz bağlı ve amacımız markalaşmak değil, keyif aldığımız hobimizi insanlarla paylaşmak.
    İlginiz için teşekkürler..

    ReplyDelete
  5. Yürekten tebrikler. Başarılı tariflerinizi blog üzerinden bizlerle paylaşırsanız müteşekkir oluruz. Bu işe yeni başlarken oranları ve zamanları tutturmak kolay değil. Biz de 3 mühendis kendi biramızı yapalım istiyoruz fakat başlangıçta yaşanacak hayal kırıklıklarının bizi yıldırmasından korkuyoruz. Malzeme bulmak da ayrı bir sorun malesef.

    ReplyDelete
  6. Merhaba,
    Reçetelerin ana hatlarını zaten paylaşıyoruz ama daha detaylı tariflerini de ilerleyen yazılarda ekleriz.

    1 kere kendi biranızı içtinten sonra yaşanan sıkıntılar sizi yıldırmıyor merak etmeyin. Biz de çok hatalar yaptık, birçok biramızın tadından memnun olmadık ama içimizde hala o istek ve şevk var. Çalışmaya ve öğrenmeye devam ediyoruz.

    İnternette çok net tarifler ve videolar var evde bira imalatı için, deneme öncesi araştırma yapıp yararlanmanızı tevsiye ederim.

    Başarılar..

    ReplyDelete
  7. Büyük bir şevk ve azimle giriştiğim ilk biramı iki hafta önce içtim, domates suyundan hallice bir çeşit eziyet üretmeyi başardım :( bira yapmak zor iş ama pes etmek yok. Verdiğiniz ilham için teşekkür eder başarılarınızın devamını dilerim.

    ReplyDelete
  8. Selamlar,
    Bize ilham veren bira aşkımız, beraber birşeyler yapmanın keyfi ve sizin gibi dostların bu güzel yorumları.. Evet bira yapmak zor iş. Amaher güzelşeyi elde etmek için bazı zorluklar oluyor.. Belirli bir sistemi oturttuktan sonrası ise çok kolay. umarım 2. denemenizde daha güzel birürün elde eder ve sonuçları bizimlede paylaşırsınız.

    ReplyDelete
  9. Selamlar Bira Atölyesi..
    Birkaç kez olsa arkadaş topluluğumuzla bira yapmışlığımız vardır. Sizinki gibi bir grubumuz var sayılır( mühendislerin arasında mimar var).. Ne yazık ki bir yıldır bira yapmayı bıraktık.. Bir hevesle bu yaz hemen bira yapma olaylarına girişeyim dedim lakin malt aldığım yerler ve malt satan başka kişiler ellerinde malt kalmadığından mı yoksa bu işi bıraktığından mı bilmiyorum geri dönüş yapmıyorlar.. Bütün yazı malt arayarak geçirmenin yanında artık son çare olarak kendim malt üretmeyi düşünmekteyim.. (Bknz:The Homebrewer's Garden).. Sizden ricam maltı bulduğunuz kaynağı bizle paylaşır mısınız?? İyi biralar ve güzel üretimler dileğiyle..
    DipNot: Arpanın gırla yetiştiği topraklarda malt bulamamak içler açısı bir durum.. Bir Sivaslı olarak bu duruma çıldırmamak elde değil..

    ReplyDelete
  10. Oktay Bey Selamlar,
    Açıkçası biz de çok uzun zamandır malt almıyoruz. belirli bir stoğumuz vardı ve hala bunu kullanıyoruz. herhalde 2-3 bira da yapabiliriz en fazla. bundan sonra biz de malt arayışına girişeceğiz. Malt satan kişiler belirttiğiniz gibi bu işi ya bıraktı ya da maltları bitti.

    Facebook gibi sosyal sitelerde bira yapım grupları var ve birçok ev biracısı kendi maltını da üretiyor. belirttiğiniz üzere arpanın bu kadar bol bulunduğu ülkemizde hammadde konusunda sıkıntı yok, sadece bunu belirli bir bilgi ve titizlikle dönüştürmek gerekli.

    Facebook'daki Evde Bira Yapımı grubunda hem malt bulmak hem de malt yapmak için gerekli yönlendirmeler yapılıyor. Size yardımcı olacaktır. umarım bilgiler yardımcı olmuştur.

    Size de iyi biralar ve güzel üretimler dileğiyle..

    ReplyDelete
  11. izmir tuborg fabrikasından alınabiliyor malt.50 kg olarak.ama bence malt yapmak satın almaktan daha kolay ve keyifli..

    ReplyDelete