Bu yazıdaki hemen tüm adresler
@Bierthoven ‘ın (twitter ve Instagram) önerileri doğrultusunda oluşturuldu. Bir
şehre giderken orada yaşayan bir arkadaşınızın vereceği öneriler en
değerlileri. Bloglar, internetin karman çorman ve doğruluğundan her zaman şüphe
edilesi bilgilerinin yanında net ve soru işareti bırakmayan tavsiyeler çok önemli. Doğan'a borç bildiğim teşekkürü yazı başlarken edeyim; Detaylı bilgilendirme ve yol göstericilik için çok teşekkürler. Bu ziyarette görüşemedik, bir sonrakinde umarım beraber kadeh kaldırırız.
5 gün boyunca sadece pazar tam güne, onun dışında hep akşam 20:00 – 02:00 saatleri arasına sıkıştığım bir turdu. Kritik noktaların ziyaret edildiği bir tur olduğunu söyleyebilirim.
Biradan, devamlı konsantre bir şekilde tadım yaparak keyif almak pek mümkün değil. Keyifle içilen, hafızada yer bırakan en güzel biralarda etken her zaman içilen ortam, o anki atmosfer ve sizin psikolojik durumunuz oluyor.
Güzel bir pazar gününde sıcak havada çimlere uzanmış kalabalığı, yoldan geçen insanları seyrederek muhabbetle içilen ve damakta maya, turunçgil tınıları ve dolgun tatlar bırakan bir buğday birasının keyfi tabi ki başka.
Stuttgart için mekan ziyaret planım aşağıdaki şekildeydi;
Stuttgart Merkez - Bira Tadım Rotası
İlk günkü hedef rotada ana tren istasyonuna en uzak olan mekan Billardsaal’dı. İçeri
göz atabilmeme rağmen sadece özel bir okuma etkinliği için açık olduğunu
öğrenerek mekandan ayrılmak zorunda kaldım. Dolabındaki butik biralar ve ortalamanın
çok üstünde viski listesi ile 5 gün boyunca vakit geçireceğim mekanı bulmuştum
sanırım.
Vakit kaybetmemek ve günü boş
geçirmemek adına hemen ikinci önemli mekana doğru yürüyüşe geçtim;
HOPFENSTOPFER – Incredible Pale Ale: Bulanık kızıl-bronz renkte. Köpük yumurta kabuğu/kırık beyaz, çok kalıcı değil. Koku narenciye bombası, greyfurt önde. Damakta ise ipa acılığının vuruşu çok net. Tatlı narenciye tatlarını hemen şerbetçiotu acılığı kapatıyor, damakta oldukça kalıcı ancak çok kompleks değil. Bira Atölyesi -MASAL'a yakın bir bira.. :) (çaktırmadan kendi birasını övdü..)
Viski tadımından sonra karınımızı doyurmak için yerel yemekler de sunan ve kendi birasını üreten Barauhaus Calwer-Eck'e geçtik. Merkezde ana alış-veriş caddesine çok yakın bu mekan özellikle akşam yemekleri için tercih edilebilir. Bu esnada tüm biralarını da tatma şansına sahip olabilirsiniz. 2 kere ziyaret ettiğim bu mekanda bulunan tüm biraları içtim. Öne çıkan 2-3 tanesini yorumlamak gerekirse;
Bardakta
koyu sarı, portakal renginde, köpük beyaz ve yoğun, kremamsı ancak hızlı
sönüyor. Köpük bardağı sarıyor. Koku çiçeksi, tatlı, biraz da buruk şerbetçiotu
kokusu. Tadım yumuşak, tatlı, bitirişte hafif şerbetçiotu tınıları
hissediliyor ancak çok kalıcı değil. Benmile birlikte bu birayı tadanlar tatlılıktan rahatsız oldu. Birada lagere özgü burukluk ve gazlılığa alışkın damaklar için zor, kendini değişik birlar içmeye adamış kişiler için ise kolay içimli, ortalamanın üstünde bir
bira.
Biranın yemekle uyumu çok müthiş değildi. Soslu biberli ızgara et ile Red Ale, Porter gibi karakteristik bira tülrleri daha iyi sonuç verecektir.
Ahşap Fıçı Tanklar / Calwer-Eck Brauhaus
Calwer-eck Helles Heffeweizen: Bulanık koyu portakal, hızlı sönen beyaz köpük.. Koku maya,
malt, Islak ekmek. Çok öne çıkan bir koku ve kompleksite yok.. Damak gövdeli,
mayşe, malt, hafif limoni narenciye tatları. Ortalama bir buğday birası..
Pils; Sapsarı parlayan düşük gazlılıkta bir görüntü, köpük bardağı sarıyor. Çok
kalıcı değil, yarım parmak. Koku malt, şerbetçiotu ancak büyük litrelerde üretilen pilslerden ferahlık olarak koku ayrılıyor, taze mayşe kokuları var.
Tadım ise görüntü kadar vurucu değil, yumuşak orta seviye şerbetçiotu burukluğu
ve acılığı olan bir pilsner.
Naturtrüb; Bulanık sarı renkli beyaz köpüklü. Köpük kremamsı ve bardağın duvarlarında
kalın çeperler oluşturuyor. Koku maya, malt ve ekmeksilik. Narenciye kokuları da oldukça belirgin. Damakta dolgun, tüm ağzı kaplıyor, orta gövdeli malt, maya
ağırlıklı bir bira.
Heffeweizen
- Hell; Yine bardakta bulanık sarı beyaz yarım parmak ancak bardağı saran
köpüklü. Naturtrüb e göre biraz daha baharatlı, otsu bir kokusu var.
Standart narenciye ağırlıklı bir buğday değil. Damak bekletimin altında,
düz, derin değil, kalıcılık düşük.
Heffeweizen
- Dunkel; Koyu kahve-kızıl, maun renkli bir bira.. Köpük tatminkâr ve yumurta
kabuğu, açık kahverengi.. Koku kavrulmuş arpa, malt, çok derinden kuru kırımızı
meyve tınıları geliyor, tadım ise yine ne yazık ki çok derin değil, kalıcılık
az. Kavrulmuş malt çok hafif sulu alkol dışında öne çıkan baskın bir damak
yok.
4
bira da kolay içimli, damakta vurucu olmayan ancak ferah, az-orta kalıcılıkta
Alman biraları. Butik bir üreticiye has deneysel bira tatları yok..
Bazı mekanları birkaç kez izyaret ettim. Nedeni Billarsaal’ın aşağıdaki resmidir!. Şunu belirteyim çarşamba ve Perşembe günleri de kapalıydı! Her gün bir umutla gidip ‘kapı-duvar’ ile karşılaşmak çok sinir bozucuydu.
Arada yemeklerde pils içmeyi de
ihmal etmedim tabi ki.
Türkiye’ye benimle birlikte giriş yapan biralar gelende Britanya ağırlıklı. Bunların
tadımlarına instagram ve twitter hesaplarımda (@biraatolyesi) yer vermeye
çalışacağım. Coal Ila 12 ve NIKKA Whisky From The Barrel de benimle birlikte
yurda giriş yapan damıtılmış zevklerdi.
Bir sonraki yazıda görüşmek
üzere.
Bu yazınız şimdiye kadarkilerin içeriği en bol olanı olmamış mı sanki? Bana mı öyle geldi..Stuttgartı kafamdaki listeye yazdım. Mutlaka birkaçına uğrayacam.. Yazı tarzı, samimiyet , 1-2 küçük 'fail' (billardsaal olayı) ayrıca eğlenceli yapmış yazıyı.. Yazdıklarınız için elinize sağlık, tattıklarınız için afiyet olsun �� MERT SANRI
ReplyDeleteMert Bey Selamlar,
DeleteAslında içilen biralar özelinde bakıldığında çok derin ve özel tatların sunulduğu bir yazı olmadı belki ama bir şehri, buradaki durakları yeterince açıkladı sanırım. Görüş için teşekkürler.
Brüksel, Brugge, Prag, Viyana yazılarını da yabana atmamak lazım :)
Yazdıkça kendimi geliştirmeye çalışıyorum, bu blogun amacı buydu zaten. Kendime notlar düşmek ve Kültürü vebilgiyi paylaşmak. Engüzeli de bu gibi geri bildirimler almak oluyor.
Teşekkürler!!
Merhaba, önümüzdeki hafta iş seyahati için 1 hafta Stutgartta olacağım... Yazınızı okumak bu soğuk kış gününde içimi ısıttı :) Demek ki iyi bir mekan bulursak bira eşliğinde kışın soğunu pek hissetmeyeceğiz... Kaleminize sağlık ;)
ReplyDeleteBir ricam olacak fiyatlar hakkında da biraz bilgi verebilir misiniz? Özellikle detaylı anlatım yaptığınız biralar ve tavsiye edebileceğiniz et yemekleri hakkına :)
Teşekkürler,
Levent KAHRAMAN - İzmir
Levent Bey,
Deleteyorumlarınız için teşkkürler.
Schönbuch'da biralar 2,80-2,90 Euro 0,3l. gayet makul. Tadım setinin öneririm, resimlerde görüldüğü gibi farklı birları aynı anda tatmış oluyorsunuz. Celwer-eck'de biralar 3,40 Euro civarından başlıyordu. Yavaş servisi sorun etmezseniz burada yöresel bir et yemeği ile bira içebilirsiniz. Et yemeği için (bira alternatifleri çok iyi olmasa da) Ochs'n Willi hem çok merkezi hem deetleri çok iyi..
Schlesinger ise ajşam otele dönerken uğrayıp 1-2bira içebileceğiniz bir mekan, dolaptan gözeünüze çarpan bir butiğin tadına bakılabilir.
iyi seyahatler...