Monday, 27 July 2015


‘İlk Adım’ı attığımızdan beri bu blogda 41 farklı yazı yayınlamışım. 2012 Ekim ayında başlayan hikayede bir soluk almak ve özet geçmek yararlı olur sanırım.

Bu blog bu topraklardan doğan, insanlık tarihinin en eski ve özel içkisi Bira’yı bir kültür olarak paylaşmak, kendi kişisel deneyim ve tadımlarımızı tarihe not olarak düşmek için var.

Şunu unutmamak gerekli ki; Bu site amatörce ve hobi amaçlı olarak sürdürülen çalışmaların paylaşıldığı bir ortam. Kişisel görüş ve değerlendirmeleri içermekte ve herhangi bir özendirici faaliyet, reklam ve tanıtım içermemektedir. Bu siteye girişi yapmış kişiler alkolün zararlarını biliyor ve kabul etmiş sayılırlar.

Ne güzel ki site paylaşımlar ile adım adım gelişti, önce evde yaptığımız biraların hikayelerini paylaşıyordum, ardından butik bira tadımlarını yazmaya başladım, yurtdışı ziyaretlerini mini bira turlarına dönüştürüp kaleme almak ve burada yayınlamak farklı bir yol açtı bloğa. Gördüm ki bizim gibi bira yapan, bizim gibi tadım yapan, tur yazılarını çıktı alıp mekan mekan gezen dostlar oluştu ve sayıları artıyor. Ne mutlu...

Yaklaşık 5 yıl önce Butik Bira sevdasına tutulup bu yola çıktığımdan beri belirli kilometre taşları geçirdim;
Yüzlerce bira tadımı ve notlandırmalar, Mehmet Bey’den alınan Bira Tadım Eğitimi, Üç kafadar ilk ev biramızı 2012 yılında yapmamız (Türkiye’de o zaman yapan gerçekten azdı.), Bira Atölyesi bloğunu kurmam, biraya dair blog tutan dostlarla tanışma (Bira Sevdası, Beerader, Keyif Adamı, Evren, Beerasmus, Bierthoven) ve özel tadım akşamları, Borefts Festivali (Necati’ye teşekkürlerimle), Cantillon Biraevi ziyareti, TUBİKOK üyesi olmam, B;ra dergisinde Brugge Bira Turu yazımın yayınlanması, Bira turu yazıları, Butik Bira Tadım Aktiviteleri (ve onlarca hiç tanımadığımız kişi ile birlikte bira tatma, keyfi ve bilgiyi paylaşma şansı), Teoman Bey’e Masal isimli biramızı tattırmam vb. belki onlarca önemli aşama.

Tutku hayatta elde edilen güzel şeylerin anahtarı. Umarım bu kültüre olan tutkum devam eder ve 4 sene önce kendime koyduğum hedef doğrultusunda ilerlemeyi sürdürürüm.

Bu vesile ile destek veren herkese ve tabi ki özellikle de eşim’e sonsuz teşekkürler.

3 yıla neler sığmış kısaca bakalım (tabi bunlar kaleme alabildiklerimiz. Bir bu kadar da alamadıklarmız var ki mazur görün.. :)  

Tadım ve Bira Turu Yazılarının listeleri biraz aşağıda..sonuna kadar okumanızı öneririm..

Bu arada intagram ve twitter hesapları da oldukça aktif. :) 
@BiraAtolyesi (Instagram)
@BiraAtolyesi  (Twitter)

EV BİRALARIMIZIN HİKAYELERİ;

Bu güne kadar 16 bira yaptık. Hepsi başarılı değildi elbette ama hepsinin hikayesi farklıydı..

1.      Bu işe nasıl mı başladık? Hasat 1
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/11/ilk-bira-ilk-tadm-bira-atolyesi-hasat-1.html 

 
 İlk Biramız

2.      İlk biramızın açılışı ve videosunu bu yazı ile paylaşmıştık; 
     http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/11/ilk-bira-ilk-tadm-bira-atolyesi-hasat-1.html   

3.      İlk Kit biralarımız Belçika Tripel ve Buğday birası türündeydi;
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/11/bira-atolyesi-hasat-k-1-belgian-tripel.html
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/11/yeni-biralarmz-siselendi-hasat-k-1-ve-k.html 

4.      Aynı günde 2 bira üretecek kapasitede olduğumuz zamanlar; İlk Stout Kiti (Irish Stout) ve Saaz Blonde (Kendi reçetemiz);
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/12/atolye-calsyor-yeni-biralarmz-yola-ckt.html 

5.      Irish Stout.. İstanbul’a dair ilk etiket tasarmı!
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/12/soguk-ve-beyaz-ks-gecelerinin-siyah-ve.html 

6.      Saaz Blonde; Yine istanbul’a ait etiket tasarımı, kendi reçetemiz ile yaptığımız, kendi etiketini taşıyan ve en başarılı biralarımızdan biri.
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2012/12/hasat-no2-saaz-blonde.html 


 Saaz Blonde ve Irish Stout ile ilk İstanbul temalı logolar başlıyor..

 7.      Yerebatan sarnıcı, Ters Medusa ve ilk IPA türü biramız;
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/01/hasat-k4-ipa-indian-pale-ale.html 

 Bira Atölyesi - IPA

8.      Bu toprakların ürünü fındık, bu toprakların Kültürü Bira ile buluşuyor. Nut Brown Ale http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/01/bu-topragn-sesi-nut-brown-ale.html 

9.  Simsiyah bir bira yaptık, kendi reçetemiz ile; ZİFT! Bu bira ile artık isimler de Türkçeleşiyor.. Önemli... 
 http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/02/zift.html 

 

Zift tadım notları; Kokuda; Katran, petrol, kahve, yanık malt, Tadımda; aşırı kavrulmuş kahve, kavrulmuş/yanmış malt :)

10.  10.biramıza başka isim veremezdik herhalde; 10
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/03/10-numara-bira.html 

11.  Şişesini saklayamadığımız tek biramız; MÜLAYİM. Adından olsa gerek patlıyordu. Kemal Sunal’a adadık.. :)
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/07/bombac-mulayim.html 

 Mülayim... Patlıyordu.. :)

12.  Etiketi ile, hikayesi ile tadı ile özel; MÜHENDİS.. Hala en çok okunan yazılardan;
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/04/muhendis-hayal-etmeyi-surdurenlere-bir.html 

 

Hem en güzel biralarmızdan biriydi hem de en çok okunan yazılarımızdan..

13.  Bir biranın adın neden mi MUAMMA konur?
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2014/01/muamma.html
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2014/02/atolyemizin-12-birasi-muamma.html 

14.  MÜHENDİS çok başarılı olunca daha iyisini ve yüksek alkollüsünü yapalım dedik;
YÜKSEK MÜHENDİS
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2014/06/yuksek-muhendis.html 



Kendi reçetemizle oluşturduğumuz en iyi biralarmızdan biriydi..Mühendis etiketinde Hazerfen Ahmet Çelebi vardı Yüksek Mühendis için de Vecihi Hürkuş'u kullandık ve biramızı ona adadık.

15.  KÜFE’lik etmesi için yaptık ama alkolü biraz az oldu;
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2014/09/kufe.html 

16.  ZİFT çok sertti, içilmesi bile zordu, daha sertini yapalım dedik; ZİFT’in PEK’i ;
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2015/01/ziftin-peki.html 

17.  Son biramız MASAL. Ustalık eserimiz...








 Emekle yoğrulan 3 yılı geride bıraktık. Bazen güzel, bazen kötü biralar yaptık ama hep keyif aldık..


TADIM YAZILARI


1- BİRA ATÖLYESİ BİRALARI TADIMI:
 
 İlk üretim biralarımızı topluca tattığımız tadım yazısı;
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/01/emegimizi-yudumlamak-bira-atolyesi.html

2- TUBİKOK - EL YAPIMI BİRA TADIM GÜNÜ: 
İlk dışarıdan katılımlı tadım aktivitemizi ev biracıları olarak yaptık. TÜBİKOK aktivitesi olarak hayata geçirdik;

3- BUTİK BİRA TADIM ATÖLYESİ ETKİNLİKLERİ: 
BiraSevdası ve KeyifAdamı ile gerçekleştirdiğimiz, Butik Bira Kültürüne dair tadımların ilki. Bu tadımlar farklı türde biraların özel tadım bardaklarında tadıldığı, Butik bira kültürüne dair sunumun gerçekleştirildiği bir aktivite. Şu ana kadar 4 tadım gerçekleştirdik ve tüm katılanlardan mutluluk verici geri bildirimler aldık.. Devamı gelecek.http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2015/03/bira-tadim-atolyesi.html



 Butik Bira Tadım Aktivitelerimiz Eylül Ayı ile tekrar devam edecek. ilgilenen dostlar biraatolyesi@gmail.com adresine mail atabilirler.


4- BİRA TADIM AKŞAMLARI - 7. Bölüm 
Kendi aramızda yaptığımız ve çok çok özel biralar içilen Tadım gecelerini de paylaşalım istedim;




5- TRAPPİST TADIM GECESİ
Sadece TRAPPİST biralarına ayrılmış çok özel bir tadım gecesi;

Harika bir geceydi. Tematik tadım geceleri sürecek..


BİRA TURLARI

1-      CANTILLON BİRAEVİ
Sitede yayınlanan ilk tur yazısı özel bir bira-evi içindi; 

Şarapseverler  için Bira..

2-      BELÇİKA BİRA TURU;
Giriş
BRUGGE (2 Bölüm)
-        http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2013/11/belcika-bira-turu-brugge-struise-ve-t.html

Brugge Turu kısa versiyon olarak B;ra dergisinde de yayınlanmıştı.. 
(Tabletlere uygulama olarak indirilebiliyor.)
BRÜKSEL (3 Bölüm)

4-      VİYANA BİRA TURU

5-      MÜNİH BİRA TURU (Kısa)

6-      ALP DAĞLARINDA BİRA TURU


 





7-      STUTTGART BİRA TURU
http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2015/07/stuttgart-bira-turu.html



Yazının bu kısmına kadar gelen dostlara özel teşekkür!
Yeni yazılar yolda.. Aşağıda görüleceği üzere ekip çalışıyor.. :)
Yakında görüşmek üzere..




Butik bira bir kültürdür.. Edinmek lazım..
Bira Atölyesi.

0 yorum:

Post a Comment