Thursday 4 April 2013

MÜLAYİM

Yine adadayız dostlar. İngilizler bulmuş bu türü. ''Mild Ale''. Bira Atölyesi olarak kendi reçetelerimizle, kit'lerle biralar yaparken artık logolarımızda olduğu gibi isimlerimizde de özgünleşme kararı aldığımız için bu biraya da bize özgü bir isim verdik, çok da zorlanmadık. İngilizce-Türkçe sözlük sağ olsun. MÜLAYİM raflarda yerini almıştır..

Bira Atölyesi'nin 9. birasının hikayesini ve bu türe dair bilgileri paylaşacağımız yazı için yazıya, resimlere, sayfada biyerlere tıklayın lütfen...

Mild Ale günümüzde nispeten düşük alkol oranlı, koyu renkli, malt karakteri yüksek ve şerbetçiotlarının baskın olmadığı bir tür. Temel olarak fazla tüketime uygun, alkol oranının düşük olması ile geçmişte ve günümüzde fiyatı makul olan bir tür. Bira Atölyesi olarak sınıf ayrımlarına karşıyız ama teknik ve tarihsel bilgilerde yardımına başvurduğumuz, bir biraseverin başucu kitabı 'The Oxford Companion To Beer'a göre tam bir 'mavi yaka' birası. Ucuz, rahatlatıcı ve tazeleyici, kolay içimli bir tür. Bu özelliği ile 1930'lu yıllarda tüm İngilitere'de bira pazarının 3/4'üne sahip olmuş.

Bu bilgiler ışığında 'MÜLAYİM' bu biraya tam da uyan bir isim oldu. Mülayim diyince ilk akla gelen Kemal Sunal'ın ''sineklerin kıçına lastik don takmadığı için fırça yiyen'' o unutulmaz karakteri 'Bombacı Mülayim'i de anarak ve gereksiz yere patronundan fırça yiyen tüm ezilenlere  adayarak :) biramızın yapım sürecine geçelim.

'Mild' teriminin orjinal anlamı 'Taze Bira'. Birkaç haftada üretilen ve tüketilen bu tür bu sebeple barlarda çok tercih edilmekteymiş. Kit üretimi bir bira olduğu için belirli adımlarına artık hakim oldunuz sanırım. Daha önce de yazdım, çorba yapmaktan kolay, zor olan temiz yapmak, zaman ayırmak, planlı olmak..



Sterilizasyon şart. Ne yazık ki bu biramızın tadımından henüz memnun kalmadık, zamanla tadı otururur mu bilinmez ama bir sorun varsa bu ya yandaki resimde, ya da şişelemede..

Hidrometre ölçümlerine göre, türe uygun şekilde biramız %3,8 alkol oranına sahip oldu.




Biraya, oda sıcaklığına, mayaya göre değişen sürelerde yaklaşık 7-10 gün sonrasında biramız şişelemeye hazır hale geliyor.

Herkesin merak ettiği bir adım da kapakların kapatılması. Basit bir aparat ve biraz kol gücü, çok merak edilecek bir şey yok yani :)


Sanırım bizi evde bira imalatı yapan amatör biracılardan biraz ayıran unsur şişe, isim ve logoya verdiğimiz değer. Her biramızda bu unsuru geliştirerek devam etirmeyi umuyoruz.

Keyif bu! Kendi emeğin, içindeki biranın yapılmasından şişelerin temizlenmesine, şişelemeden etiket tasarımına ve yapıştırmaya kadar tüm adımlar 3 kişinin emeği ile gerçekleşiyor.

Her kit yaklaşık 22-23 lt oluyor. Bu da 43-46 adet 50cl şişe demek. 3'e de bölününce şu anlaşılıyor ki, tüm biralarımız 'Sınırlı Sayıda Üretim' tanımlaması ile raflarda yerini alıyor..
9 oldu. Bu biramızın tadımından mennun olmadığımızdan paylaşmak için biraz bekledik ama yine de sizlerle paylaşmanın uygun olacağını düşündük. Nasıl olsa içemiyorsunuz :)

Boğaziçi Köprüsü, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi' nin ardından bu biramızda logo olarak Taksim Tramvayı'nı kullanmayı uygun bulduk. 24 saat yaşayan, Avrupa'nın en canlı caddesinin barlarında bir gün Bira Atölyesi biraları görmek umuduyla.. (NOT: 10. biramızın logossu da Kız Kulesi idi, bu biranın detaylarına bir önceki yazıdan ulaşabilirsiniz.)

Yazımızı bitirirken güzel bir haber daha verelim. 11. biramız da üretildi. Tamamen bizim reçetemiz, süper bir logo, harika bir isim.. Biraz merak edin, yakında burada olacak..

Son olarak şunu da belirtelim, Facebook sayfamız ve twitter hesabımız açıldı. Bizleri buralardan da takip edebilirsiniz. linkleri aşağıdadır. Son dönemde hem web  hem de facebook sayfalarımıza artan bir ilgi var. Bunun için herkese çok teşekkürler.

Twitter: @BiraAtolyesi

2 comments:

  1. ELİNİZE SAĞLIK ÇOK GÜZEL OLMUŞ.ACABA ETİKET TASARIMLARINI HANGİ SİTE ÜZERİNDEN YAPIYORSUNUZ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ümit Bey Merhaba,
      Yorumunuz için teşekkürler. Logo tasarımlarını kendimiz yapıyoruz, herhangi bir site üzerinden şablon kullanmıyoruz. Logolarda kullanılan resimler internette bulunan anonim resim ve çizimler oluyor genellikle.

      Delete