Monday 25 March 2013

10 Numara Bira!

Bir birayı 10 numara yapan özellikler nelerdir? Türkiye dışında çok bira içmediyseniz bu soruya cevap olarak genellikle soğuk olması ve gazlı olması dışında pek birşey sayamazsınız. Ama gerçekte tadımı belki de en kompleks içkinin 10 numara olabilmesi için birçok farklı özelliği bünyesinde bulundurması gerekli. 10'larca bira türü ve buna göre de farklı değerlendirme koşulları ve parametreleri var. (yazının tamamı için lütfen resime tıklayınız.)

Bizim için ise parametre net. Bu bira 10 numara, Çünkü Bira Atölyesinin 10. BİRASI. :)

Nasıl mı yaptık? İşte böyle;

Pilsen tarzı bir birayı malt karakteri ve şerbetçiotunun damakta bıraktığı izlere göre değerlendirirken bir Belçika Ale'ini içindeki tatlılık, meyve harmoniler, İngiliz Ale'lerini kavrulmuş arpa karakteri ve acılık, American IPA'larını şerbetçiotu ve kompleksliklerinin ön planda olmasına göre değerlendirebiliyorsunuz.

Biz 10. biramız olarak bir 'English Bitter Ale' üretmeyi uygun bulduk. Bu birada bazı ilkler de yaşandı. Kit üretimi olmasına rağmen ilk defa bir kitle birlikte extract kullanımı gerçekleştirdik. Bira'daki aromanın daha belirgin olmasını ve türün gereği tadları içermesini bekliyoruz.

Bu güne kadar yaptığımız biraları sırası ile listelemek gerekirse; (K: Kit Birası, No: Malttan üretim)
 1. No.1 Pale Ale
 2. K1 - Belgian Tripel
 3. K2 - Tarwebier (Buğday Birası)
 4. K3 - Irish Stout
 5. K4 - IPA
 6. No.2 Saaz Blonde
 7. K5 - Nut Brown Ale
 8. No.3 ZİFT
 9. K6 - mülayim (amber ale) (yazısını paylaşmadık çünkü sonuçtan memnun olmadık)

Raflarda yerlerini almış halleri ise şu şekilde;



Bu biramız için logo'yu yine güzel İstanbul'dan seçtik. Kız Kulesi.. Biranın anavatanında ülkemiize özgü bu güzellikleri ürünlerin üzerinde taçlandırmak gerçekten güzel. Her birada seçtiğimiz resim ve isim bizi en az bira yapımı kadar heyecanlandırıyor açıkçası.

Bu işe başkoymadan önce bu kadar önemli olacağını düşünmediğimiz bir nokta son biralarımızda sorun olarak karşımıza çıkmıştı; Sanitasyon! Bu üretimde bu konuya özellikle çok dikkat ettik. Çok kısaca adımlar şu şekilde oluştu;


 Proseste kullanılacak olan her ekipman sanitasyon sıvısının içinde bekletiliyor.

















Yeter mi? Yetmez.. Tek tek sıcak su ile tüm ekipmanlarımız durulandı. Bir laboratuvar ortamı titizliğinde çalışıyoruz. İnandınız mı? Valla biz de inanmadık.. :)

English Bitter Ale. Özel bir bira türü. Ülkemizde Fuller's markasının bu türe ait çok güzel biralarını bulabilirsiniz. ESB bu türe bir alt kol oluşturarak adını veren kompleks ve özel bir bira. Bitter tam olarak Türkçe'ye çevirmek zor. Baharatlı desek bizim baharat tatlarından değil ama bira içince farkettiğiniz bir komplekslik söz konusu.

English Bitter Ale genellikle %3-%7 alkol oranına sahip, sarıdan bronza uzanan bir renk portföyü içinde genellikle saydam ve gazlı bir yapıya sahiptir. Hafif acılık, karamel tatlar, başlangııştan bitişe farklı aromaları içeren bu harika türe yakışır bir ürün ortaya çıkarmayı umuyoruz.

Fermenter kapanmak üzere. Malt, Extract, Su karıştırılıyor. Hidrometre ölçümünün ardında istediğimiz alkol oranına çıkmak için ne kadar şeker katılması gerektiğini hesaplıyoruz.

Şekerde bile sanitasyon devam ediyor, Şekeri kaynatarak biramıza ekliyoruz. Biralarımıza gaz basılmadığı için şişede olgunlaşıyor ve her halükarda şekere ihtiyaç duyuyoruz. Fermenterde eklemiş olmak ise tüm şeker alkole dönüştüğü için sorunsuz bir işlem.

Son hidrometre ölçümü alındı, alkol oranı beklentimiz; % 3,9-4,2 ..


Sonucunu heyecanla beklediğimiz bir biramız daha raflarda yerini almak üzere. 6 Aylık bir süre, 10 farklı bira, dostlar ve ailelerle paylaşılan güzel muhabbetler. Umarız bu güzel uğraş büyüyerek devam eder...
Biralarımız da hep 10 numara 5 yıldız olur :)

Sonuçları yine burada paylaşacağız..

Yazıyı kapatmadan önce bir haber de verelim; Çok yakında sürpriz bir bira, süper bir logo ve tamamen Bira Atölyesi reçetesi bir ürünün tüm detaylarını sizlerle paylaşıyor olacağız.
Takibinizi rica ederiz..

Bira Atölyesi


2 comments:

  1. Merhaba,
    Ismim Cem Atay, bira kolleksiyoneriyim.
    Sayfanızı yeni gördüm ve gercekten sizi tebrik ederim. Yaptıgınız biralardan tatmayı cok isterim tabi kaldıysa:) ve kolleksiyonum icinde kapalı sıse temin etmek isterim. Tasarım etiketlerinizi cok begendım. Ozellikle ziftin peki harika bir isim.Lutfen bunun telif hakkını alın:)
    Sizinle yuzyuze tanısmak ısterım. Bılgılerınızı benımle paylasırsanız sevınırım.
    Bızım Turkıye Bira Kolleksiyonerleri Klubumuz var. sımdılık Facebook uzerınden ırtıbatdayız. 30 uyemız var ve IStanbul tayfası olarak sızınle biraraya gelmek isteriz. Kendinize iyi bakın

    ReplyDelete
  2. Cem Bey Merhaba,
    Öncelikle nazik ve güzel yorumlarınız için teşekkür ederiz. Biz de ekip olarak koleksiyon boyutunda olmasa da kendi biralarımız dışında da mümkün olduğunca çok bira içmeye ve Türkiye'ye getirmeye çalışıyoruz.

    Sitede de aktardığımız üzere bizimkisi amtör bir uğraş. Sizin gibi ilgili insanlarla emeğimizi paylaşmayı biz de arzu ederiz. Facebook sitemizi biz de bugün kurduk, sizinle irtibat halinde olmayı arzu ederiz.

    bilgilerimizi ayrıca sizile paylaşacağız.

    Tekrar teşekkürler...

    ReplyDelete