En küçük üretimimiz, kendi reçetemiz, farklı katkı kullanımları ve karışık üretim ve fermantasyon süreci. Ne çıkacağı tam bir MUAMMA! Uzun bir aradan sonra Bira Atölyesi’nin yeni ve 12. Birası geldi, Hoş geldi.
Bira Atölyesi olarak yaz
sıcakları, tatiller, buluşamama ve üretim yeri sorunları (ev :)) nedeni ile uzun süredir (6-7 ay) bira
üretemiyorduk. Sonunda bir yeniden bir araya gelme toplantısı ve bira üretim
lokasyonu olarak kullandığımız evin sahibesinin destek ve iteklemeleri ile yeni
biramız yola çıktı. O kendini bilen insana teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu biranın özelliklerini madde
madde iletmek gerekirse;
- %100 Malttan,
- Bira Atölyesi Reçetesi (adı bu yüzden MUAMMA)
- İlk farklı katkı maddesi kullanımı (Mandalina kabuğu)
- İlk küçük çaplı üretim (8 litre?)
- İlk malt öğütücüsü kullanımı
- İlk gözlemci kabulümüz (BiraSevdası ve KeyifAdamı)
Biramızı yaparken geçmiş 11
biramızdan öğrendiklerimizi uygulama hedefi ile yola çıktık. Tabi ki başarısız
olduk. Biz mühendislik fakültesinden nasıl mezun olduk bazen (genelde) şaşıyorum.
Nedenini ilerleyen bölümde daha net örneklerle açıklayacağım.
İşi biraz kolaylaştırmak için 8
litrelik küçük bir üretim yapmayı, tadı ile farklı aromatik bir pale ale
üretmeyi hedefledik.
Çalışmak lazım...
MALT
1.8kg Ana Malt
0,2 kg Cara amber
0,2 kg Muamma (ne maltı olduğunu bilmiyoruz,
arkadaş yurtdışından alırken yazmamış :) amber ama..)
ŞERBETÇİOTU
10 gr Belgian Cascade @ 60 dk
7 gr
Belgian Cascade @ 30 dk
7 gr German Hallertaur @ 15 dk
7 gr German Hallertaur @ 15 dk
20 gr Mandaline Kabuğu rendesi @
5 dk
MAYA
Windsor Danstar
Evet, görüldüğü üzere karman
çorman bir reçete oluşturuldu. Alman, Belçika şerbetçiotları İngiliz ale’leri için
önerilen bir maya. Ön hazırlık, plan program: Zayıf!..
Üretim süreci nispeten
sorunsuzdu, sadece mayşeleme ve kaynatmanın ardından soğuttumuz bira öncesi
şerbetimizi fermentere aldığımızda taban alanı x yükseklik hesapları gerekli
oldu. J Nedeni
fermenterde beklediğimizden az bir bira olmasıydı. Prosese 1-1,5 litre az devam
etmiş olma ihtimalimiz yüksek. Maltı gram gram tart, öğüt, şerbetçiotunu gram
gram tart sonra git suyu az kullan. Süreç takibi: Zayıf!
Görevini yerine getirmiş şerbetçiotları ve mandalina kabukları
Hidrometre değerimiz.
Mayamızı İngiliz ale tipi biraya
uygun bir maya seçmemizin tek nedeni vardı: son kullanma tarihinin yaklaşmış
olması! Biranın anavatanlarından, tahıl ambarı ülkemizde bira yapacak hammadde,
bira yapım gereçleri satan tek dükkan olmadığından elimizdekileri dikkatli
kullanmamız şart!
Bira cam fermentere alındı. Küçük üretim olduğu için kova kullanmadık
Muamma’dan son haberler ise şu
şekilde;
Fermentasyon süreci 1 günde
durdu, kilitte problem olduğu şüphesi ile hava kilidi değiştirildi, sonuç
alınamadı, Ardından maya eklendi yine sonuç alınamadı. Kısmetse yarın
hidrometre ölçümü ve şeker bitti ise şişeleme, bitmedi ise bir maya daha atalım
mı ne dersiniz?
Gelişmeler be MUAMMA’nın
hikayesinin yeni bölümleri ve sonuçları yakında burada olacak. Ama şunu
söylemek gerekir ki ne aksilik olursa olsun yılmadık, mutluyuz ve devam
edeceğiz. MUAMMA’lı bir AŞK bu…
Muammalı Hummalı Aşk Bu...
Biramızın logosu da hazır ama
paylaşım bir sonraki yazıda..
Görüşmek üzere..
Bira Atölyesi
Bira Atölyesi
öğütücüyü kaba ayarda tutmak faydalı....vantilatör yardımıyla kabukları uzaklaştırmak daha kolay oluyor....maltı kendim yapıyorum o kısmı tamamen muamma:))).....kolay gelsin.....
ReplyDeleteHakan Bey Selamlar,
ReplyDeleteVantilatör ile kabuk uzaklaştırmayı ev ortamında olduğumuz için hiç denemeyedik. Maltınızı kendiniz yapıyorsanız sizin maltla da bir bira mı yapsak acaba? farkı görmek güzel olur.
Başarılar..