Wednesday 30 January 2013

BU TOPRAĞIN SESİ: NUT BROWN ALE

Bira bu topraklarda doğdu, büyümesi gurbet ellerde gerçekleşti ama olsun. Fındığın da dünyada en büyük üreticisi yine bu topraklar, Türkiye..

Ailenizin Biracısı Bira Atölyesi de Butik Ev biracılığının sizlerin gözünde en önemli ve tek temsilcisi olduğuna göre bu toprakların iki önemli ürünü bir araya getirmek ve sunmak da tabi ki bize düştü..

Bira Atölyesi K.5 NUT BROWN ALE şişelerde olgunlaşmaya başlamıştır.

Bu bira ile birlikte üretim prosesimizde de değişim ve gelişmeler oldu. İzninizle yakında yudumlayacağımız bu biramızın kısa hikayesini sizlerle paylaşalım. (resme tıklamanız yeterli :)

Bu birayı üretene kadar 6 farklı bira yapmıştık. Bu biraları yaparken de 19lt'lik büyük su damacanaları kullanıyorduk. Eski bira yazılarımızda fermenter olarak bunları görebilirsiniz. Bu fermenterler bira yapımı sırasında ve sonrasındaki şişelemelerde zorluklar çıkarıyordu. Bu soruna bir çözüm üretmek adına yağmurlu bir İstanbul gününde Karaköy-Kasımpaşa-Eminönü üçgeninde ekipman arayışına girdik.

Herşey güllük gülistanlık değil, güzel ürün emek ister dostlar. Karaköy Kasımpaşa hattını yağmur altında yürüyerek geçirdiğimiz, Eminönü çarşılarında sağanak yağmur altında yürüyerek aradığımız şey düzgün bir Kova'ydı.. :) 

Tek amacımızın daha iyi ürün, daha iyi proses olduğu bu yolculuktan aşağıda gördüğünüz 2 yeni fermenter çıktı. Musluk takma ve ölçeklendirme kendi imkanlarımızla gerçekleşti. Artık proses, üretimden şişelemeye çok daha hızlı ve kolay. Uğraştık, ama değdi..

 Yeni Fermterlerimiz

Şimdi gelelim biramıza. Biramızı değişik bir tat yudumlama isteği ile Fındık aromalı bir Ale olarak belirledik. Bir kit üretimi olduğu için de çok zor olmadı üretim.

İlk hidrometre ölçümümüz aşağıda görüldüğü gibi oluştu; 1047-1048. Bu değer yaklaşık 10 günlük fermantasyon sonrasında hangi değere düşüyorsa buna göre alkol oranımız ortaya çıkıyor.

 İlk Hidrometre Ölçümü

Hava Kilidi takılmış fermenterimizden bir görüntü

Yaklaşık bir haftalık bir fermantasyonun ardından hidrometre değerimiz 1010'e düşmüştü. Yani biramız %5.0-5.2 oranında alkole sahip olacak. Gayet yeterli. Aşağıdaki resimden de görüldüğü üzere açık bronz (fındık kabuğu rengi) renginde. Biraya uygun olsun diye yeni bir renk de icat etmiş olduğumu farkettiğinizi umarım.

 Şişelemeden önceki son hidrometre değerimiz

Başarılı bir üretim ve fermantasyon sürecinin ardından biramızı şişeledik. Son hali aşağıdaki gibi oluştu. Yaklaşık 2 hafta sonra tadımını yapıp yine her zaman olduğu gibi buradan paylaşacağız.

Yaklaşık 40 şişe K.5 Nut Brown Ale Biramız

 Biranın etiketlenmiş ve raflarda yerini alacak olan son hali

Bu topraklarda can bulan 2 önemli ürün Bira ve Fındığın bir araya geliş hikayesini bu kadardı.

Bir sonraki yazımızda eksik kalan bira tadımlarını tamamlayacağız. Ardından da Bira Atölyesi'nin kendi ürünü olan 3. toplamda 9. biramızı sizlerle paylaşacağız. Adı, kokusu ve logosu ile sizleri çok meraklandıracak bir bira geliyor. Hazır olun!!

Budan yaklaşık 3,5 ay önce 18 Ekim günü 'Geliyoruz..' başlığı ile açmıştık bu siteyi.. 3.5 aya çok şey sığdırdık, durmayı da düşünmüyoruz, istek ve görüşlerinize de açığız. Önereceğiniz reçete ve biraları da yapmak, denemek isteriz. Tabi herşey hammadde ile sınırlı. Ama hayalgücümüzde sınır yok..

BİRA ATÖLYESİ





4 comments:

  1. Merhaba evderakiyapimi.tripodcom sitesinin sahibiyim orada verdiğim osmanser@hotmail.com adresini kullanıyorum bira yapım süreçlerini merak ediyorum detaylı döküman nereden bulabilirim.Kolay gelsin

    ReplyDelete
  2. Merhaba,
    En detaylı dokümanlar internette, takip ettiğimiz bir kitap yok. Özellikle evde bira yazpımı ile ilgili özel siteler var ve adım adım nasıl ilerlenmesi gerektiğini anlatıyorlar. Türkiye'de en önemli sıkıntı hammadde biz birçoğunu yurt dışından getirterek birşeyler yapmaya çalışıyoruz.

    ReplyDelete
  3. istanbulda artık hammadde alabileceğimiz bir yer var. www.iyibira.com. ayrıca diğer bütün şarap ve fermanteli yiyecek içecek reçetelerini de www.fermantasyonaski.com da bulabilirsiniz.

    hepimizaynı yolun yolcusuyuz arkadaşlar. :)

    ReplyDelete
  4. Hani reçete? Bana ne kardeşim Eminönün'deki yağmurdan.

    ReplyDelete