Tuesday 6 November 2012

Bira Atölyesi Hasat K-1 / Belgian Tripel

Bira yapmayı sürdüyoruz. Yaklaşık 3 hafta önce kendi imalatımız ilk biraları şişelerken Almanya'dan getirdiğimiz Bira yapım kitlerinden biri ile de bira yapmaya başlamıştık. Bu bira da bugün-yarın şişelenecek.

Atölyemizin hasatlarına kodlar veriyoruz. Bildiğiniz üzere Hasat 1 bir Pale Ale oldu (Seri No.1). Bu yeni biramız bir kit üretimi olduğu için Hasat K-1 olacak. Hedef  %9 Alkollü bir Belgian Tripel.

Belçika biraları özel, aromatik ve Türkiye'de örnek olarak sadece Leffe ile bulabileceğiniz biralar. Bir buğday birası olan Hoogarden'ı saymazsak. Kadro olarak bu biraları çok sevdiğimiz için ilk kit üretimimizi de bu biradan yapmayı uygun bulduk.

Kit ile bira yapmak yemek yapmaktan kolay. Çok özel ekipmanlar gerektirmiyor. Tarife uymanız, temiz çalışmanız ve tüm ekipmanların sterilize olması yeterli.

Tripel temel olarak alkol oranını belirtiyor. Yüksek alkollü bir bira orandan anlaşılacağı üzere. En çok aromasını merak ediyoruz. Haızr kitlerin başarısı ileride yapılacak K serilerinin durumunu belirleyecek.

İmalat sürecinde basitçe şerbetçiotu, maltı vs herşeyi hazır olan kite sıcak su ekleyip kaynatıyorsunuz. belirli orandaki şekeri ekledikten sonra mayayı koyup dinlendirmeye alıyorsunuz. Kesinlikle kendi yaptığınız biranın keyfinde değil imalat süreci ama çok daha hızlı ve kısa. Bir bira üretiminin 4-6 haftadan uzun sürdüğünü düşünürsek araya bu gibi kitleri katarak 'ev yapımız bira'sız kalmak istemiyoruz açıkçası. Her yeni adım yeni bir öğrenme bizim için.

Bira üretimi, bizim neler yaptığımız ile ilgili sorularınızı ve/veya görüşlerinizi blog üzerinden alabilir ve tartışabiliriz. Gelişmeleri buradan aktarmayı sürdüreceğiz.

Bira Atölyesi





 


 




3 comments:

  1. Merhaba.

    Bu kit Brewferm galiba? Bir de şimdi baktım ama bunun tadım notlarını göremedim. Bende de bu kitten (ve 3 tane daha farklı Brewferm) var, o yüzden başlamadan biraz soru soracağım :)

    1. Şeker mi kullandınız? Candi mi, beyaz şeker mi?
    2. Birincil mayalamada ne kadar tuttunuz? Kaç derecede?
    3. Şişelemede ne kadar tuttunuz, kaç derecede?
    4. Birkaç ay (6 örneğin) sonra tattan memnun kaldınız mı?

    Şimdiden teşekkürler.

    Aybars

    ReplyDelete
  2. Selamlar,
    Bizim ilk biralarımızdan biriydi. Birçok şeyi doğru yapmamış olma ihtimalimiz yüksek ama yine de madde madde cevaplandırayım sorularınızı;

    1- Beyaz şeker kullandık.. (belirli bir oranın üstünde (%20) şeker kullanımı birayı ekşitiyor,dikkat etmeklazım..)
    2-Biz tek mayalama yaptık. 2. mayalamamız olmadı.yüksek şeker kullanımı nedeniile süre de alkol de yüksek oldu.
    3-bu birada şişeleme sonrası bekletmenin uzun olması gerekli ama biz 3 arkadaş hepimiz farklı koşullarda sakladık içtik.Genelde 2-3 hafta rafta, 1-2 hafta dolapta bekletme şeklinde ilerliyoruz. Bu birada da benzerdi..
    4-Bu biradan hala saklıyorum.yüksek şeker kullanımı nedeni ile hafif ekşilik dışında biradan memnun kaldık ama kesinlikle bir Belgian Tripel de değildi. komplekslik içermiyordu...

    kolay gelsin...

    ReplyDelete