Saturday 3 November 2012

6 Ekim Sabahı başlayan 'Evde Bira İmalatı' projemiz BİRA ATÖLYESİ'nin ilk hasat'ını dün aşkam törenle açtık. Bizim için heyecanla ve sonucunu uzun zamandır merakla beklediğimiz gün gelmiş ve çatmıştı açıkçası.. Sonuç mu; Yüzümüz gülüyor!! :)

İlk biramız bir PALE ALE ve fermantasyon sırasında %100 tek tip malt ve  gaz/köpük elde etmek için şişelemede şeker kullanımını içeriyordu. Hemen eleştiriye başlamayın. Şişede fermantasyon ve olgunlaşma Dünya'nın en iyi biralarında kullanılan ve derinlik ve tat olarak çok daha iyi sonuçlar ortaya koyan bir yöntem. Bizim gibi ev biracılarının da tek alternatifi çünkü biz biramıza C02 basmıyoruz!!

Biramızın alkol oranı %5,1-5,2

Bir bira 3 aşama ile değerlendirilir. çoğu içecek de olduğu gibi; Görüntü, Koku ve Tat.. Şimdi ilk ürünümüzü bu açılardan inceleyelelim;

Görüntü: Cam şişeden açtığımız ilk versiyonun köpüğü 14. günde (yani açılması gereken ilk günde) açmamıza rağmen müthişti!! Beklediğimizden çok daha iyiyidi ve bizi çok mutlu etti. Can dostumuzun evde açtığı versiyonun köpüğü ise efsane idi (aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.).. Biramız bulanık koyu portakal renginde. filtre edilmemiş hiçbir doğal olmayan katkı maddedi içermeyen bir bira..

Koku: Koku hafif alkollü, ama aromatik değil. Şerbetçiotu ağırlıklı, biraz hoppy bir bira. Tek tip malt kullandığımız için bu beklenen bir sonuçtu sanırım. Bekledikçe daha iyi olacaktır. Ben bir şişeyi yıllandırmaya karar verdim bile.. :)

Tat: Bizi en korkutan kısımdı. Sonuç yine yeniden; beklediğimizden çok daha iyi. Şişeden şişeye durum değişiklikler gösterebiliyor ama gazlı, ne tatlı ne acı, hafif şerbetçiotu ağırlıklı çok özel bir tadı var. Kendi ürünümüz olduğu için bu kadar güzel geliyor olabilir ama üretim 3'lüsü dışındaki ilk tadımdan da (Can dostumuzun eşi Bahar'dan..) iyi puan aldı.

Aşağıdaki videodan ilk açılış anına siz de şahitlik edebilir. Heyecanımızı görebilir ve gülebilirsiniz.. :)


Sonuç güzel oldu!.Tabi ki geliştirilebilir. Bir sonraki birada farklı denemelerle gelişimi yine buradan aktarıyor olacağız. Biramızın köpüğü, bardakta bıraktığı izler size bazı fikirler verecektir! :)

İlk bira üretimi iyi sonuçlananlar için bir tabir varmış; 'HOOKED'.. Biz artık oltaya takıldık, geri dönüş yok dostlar.. :)

BİRA ATÖLYESİ (Birol, Can, Server)








2 comments:

  1. Ben de gaza geldim sizi görünce. Ne güzel bir köpük öyle. Ellerinize sağlık.

    ReplyDelete
  2. Doğaç Bey Selamlar,
    Gaza gelmenize çok sevindik.sizin imalatın sonuçlarını bekliyoruz :)

    ReplyDelete