Sunday 26 April 2015

MASAL, ATÖLYE'DEN YENİ EV BİRASI...


‘‘Bana bir masal anlat Baba, İçinde denizle balıklar, yağmurla kar olsun, güneşle ay…   
Bana bir masal anlat Baba, İçinde tüm sevdiklerim, içinde İstanbul olsun…’’
Hikayesi olan ev biralarında 16. randevumuza hoş geldiniz. Biramızın adı ‘MASAL’, masal gibi bir şehre, yeni üretim yerimiz olan Çengelköy’e, bu semti bize sevdiren, tanıtan, çocukluğumuzun en güzel masallarından biri olan ‘Süper Baba’ ya da atfen ‘Baba’larımıza adanan bir bira.






Bu birayı yaparken dünyanın en manzaralı ev yapımı bira sürecini gerçekleştireceğimizin sözünü vermiştik. Resimler bu sözümüzü tuttuğumuzu gösteriyor sanırım. Bu özelliğinin yanında MASAL nasıl bir bira? Bunu biraz açalım.












Butik bira bir kültür, ev biracılığı da kendi emeğinizi yudumladığınız, özen isteyen ama çok keyifli bir hobi. Bu kültürü İstanbul’a dair görsel ve içeriklerle harmanladığımız biralarımızın yeni üretim yeri Çengelköy (Bu uzun cümlenin açılımı; Atölye kurucularından biri taşındı.. :) ). İstanbul’un bu en güzel manzaralarından birinde Nihat’ın (Süper Baba’da Sümer Tilmaç'ın canlandırdığı karakter) kahvesinin bahçesindeki çınar ağacına bakarak yaptığımız bu bira ara verdiğimiz üretim sürecine çok güzel ve keyifli bir dönüş oldu.






Eskiye özlem her kuşağın olmazsa olmazı, biz 80 kuşağıyız ve genç/ergen dönemimize ait en akılda kalan hikayelerden biri ‘Süper Baba’ dizisi. Fiko ve ailesinin yaşadıkları, hüzünleri, sevinçleri bizi çok etkiler, her hafta heyecanla yeni bölümü beklerdik. Aile hiçbir zaman bizim istediğimiz kadar mutlu olmadı, hep zorluklarla karşılaştı, acıyı seviyoruz, bu acı bizi diziye daha da bağlardı. Bu yüzden o kuşaktan herkes Yeni Türkü’nün ‘Bana Bir Masal Anlat Baba’ şarkısını Oya Küçümen'in yorumu ile duyduğunda yüzünde ufak da olsa hüzünle karışık bir gülümseme olur sanırım.

Hem Çengelköy’ü, hem çocukluğumuzu, hem de İstanbul’u içinde barından bu biramızı hepimizin ‘Süper Baba’larına armağan etsek iyi olur değil mi? Hakları ödenmez.

Masal, hemen her biramızda olduğu gibi ilklere konu oldu;
  • Yeni üretim yerimiz Çengelköy’de yapılan ilk biramız.
  • Açık havada üretilen ilk biramız. 
  • Star San sterilijasyon sıvısını kullandığımız ilk biramız. (Aybars’a teşekkürlerimizle)
  • Fermentere şerbetçiotu kattığımız ilk biramız.(dry hopping)
16. birada hala bazı şeyleri ilk defa yapıyor olmamız evde bira yapımının en önemli maddesini bize tekrar hatırlatıyor; denemek, yanılmak ve yılmamak.

Biramızın reçete, tür ve yapım sürecine gelince. En iyi biralarımız uç örnekler denediğimiz IPA ve STOUT türlerinde oldu Mühendis, Yüksek Mühendis ve ZİFT. Uzun aradan sonra üretime dönünce doğruları takip etmek ve çok karmaşık olmayan bir bira ve reçete ile giriş yapmak istedik.

Tür: Ameikan India Pale Ale (IPA)

Reçete: 4,5 kg Pale malt
10gr Cascade  @ 60dk.
10gr Amarillo  @ 60dk.
10gr Cascade  @ 30dk
10gr Amarillo  @ 30dk.
15gr Cascade  @ 20dk
15gr Amarillo  @ 20dk.
15gr Cascade  @ 10dk
15gr Amarillo  @ 10dk.
15gr Cascade  @  5dk
15gr Amarillo  @  5dk.
15gr Cascade  @  0dk
15gr Amarillo  @  0dk.


20 gr Amarillo, fermenter kovasında dry-hopping..

Maya: Safale S-05

Reçeteden görüldüğü üzere şerbetçiotundan sakınmadığımız, yoğun aromatik kokuların yayılmasını istediğimiz bir bira. Süreçte sıkıntı oluşturan unsurlara gelecek olursak; malt'ı bezle çok sıktığımız için istediğimiz seviyede şeker elde edemedik. Bu da bu üretimin bize öğrettiği bir şey oldu. Öğrenmeye devam..

Amarillo ve Cascade şerbetçiotları 10 üzerinden 9 alan aromatik karakterleri dolayısı ile seçildi. Amarillo % 7-11 alpha asit oranı ve limoni (citrus), portakal, narenciye tınıları ile öne çıkan, Cascade ise %5-9 alpha asit oranı ve yine aromatik, tropical meyve, greyfurt aromlarını barındıran bir şerbetçiotu.

Yorucu günün sonunda emeğimize değip değmeyeceğini 3-4 hafta sonra anlayacağız..

Üretim süreçlerini @biraatolyesi instagram ve twitter hesaplarında paylaşıyoruz..



















Şişeleme prosesi yeni aldığımız musluk ve sifon aparatları ile daha düzenli ilerledi. Şişede gazlanma için şekeri yeteri kadar suda eritip kovamıza aldık ve şişelemeyi bundan sonra gerçekleştirdik.

Masal’ şişelere alındı, şişeleme öncesi harika aromatik şerbetçiotu, portakal, narenciye kokuları ortama yayılıyordu. Fermetere kattığımız şerbetçiotu etkisini çok sağlam göstermiş. Amorillo,sen çok yaşa.. Umarız şişede gazlanma da istediğimiz gibi olur ve yeniliklere konu olan bu biramızda istediğimiz başarıyı elde ederiz.

Başarılı olursa 'Butik Bira Tadım Günleri' nde de yerini alacak. Şimdiden belirteyim.

Yeni biralarda, bu kültüre dair paylaşımlarda görüşmek üzere. Yazının sonunda tekrar belirtelim ki, yorum, görüş ve paylaşımlarınız bizleri çok mutlu eder..

3 comments:

  1. Elinize sağlık, güzel bir bira olacağından eminim. Hele o şerbetçiotları resmen gel beni iç diye bağırıyor oradan :)

    Masal vesilesiyle tekrar hatırlatayım, eğer bir planınız yoksa 31 Mayıs'ta İzmir'e bekleriz tüm ekibi. Hem belki iyi bir çocuk olursak Masal'ı bile tadarız.

    Aybars

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aybars Selamlar,
      Öncelikle StarSan için tekrar teşekkürler. Bu kültür ve paylaşımlar hiç tanışmayan insanların paylaşımlar yapmasını sağlıyor. Bu işin en güzel yanı bu. Bizim biralarımızda en çok sıkıntı yaşadağımız nokta stariliasyondu, bu bira ile umarım bunu aşarız.

      Yazıların ana yorumcusu olarak sana bir google acoount açtırmamız farz olacak sanırım. :)

      31 Mayıs buluşmanız aklımda ancak tadımlar, bira yapımları, blog derken her anım dolu bir programa girdim son zamanlarda, İzmir grubunun buluşmalarını ve biraları hakkındaki yorumları okudukça ağzım sulanmıyor da değil hani. Denk getirebilirsem mutlaka, ancak MASAL'ı getirebilecek cesareti gösterebilir miyim bilemiyorum :)

      En yakın zamanda görüşebilmek dileğiyle, Biz de sizi İstanbul'a bekleriz..

      Delete
  2. Güle güle kullanın, ne demek.

    Aslında Google hesabım var tabi ki ama iş yerinden yorum yazacağım zaman giriş yapamıyorum. Bir de anonim kalmak daha gizemli hissettiriyor :D

    ReplyDelete