Sunday 9 December 2012

Öncelikle herkesin merak ettiği sorudan başlayayım; Şu an içmeye hazır biramız yok malesef. Yapım ve içim arasında şişede bekleyerek olgunlaşma gereğinden ötürü bir ölü zaman var. Bu ölü zaman Ocak Ayı ortasında tamamlanacak, ardından bu hızla üretime devam edersek her an içime hazır ev yapımı biralarımız olacak. Hem de farklı tiplerde.

Yeni yola çıkan biralarımız neler mi? Öncelikle yaklaşık 5,5-6 saat süren bir proses ile malttan bir Pale Ale daha yaptık. Hasat No:2, 1.'den farkı bunun içinde ana malt dışında aroma katması için Krsital Malt (Thanks to Bosphorus Brewing Co.) ve 2 farklı tipte şerbetçi otu olması, ayrıca mayası da farklı.

Proseste adımlar biraz daha oturduğu için daha net ilerleyebildik. Bu birayı seçmemizdeki neden ilk yaptığımız ve beğendiğimiz birada bazı farklılıklar oluşturarak sonuca etkilerini görmek ve daha önce yapılmış bir reçete uygulamaktı. Biramız ev yapımı bira sitelerinden aldığımız bir reçete doğrultusunda yapıldı.

Aynı gün yaptığımız ikinci bira ise bir Stout. Biraların siyah olanı.. Guinness tipi dersem daha net olacak sanırım. Bu birayı da bir kitten yaptık. Yani proses olarak çok daha kısa ve yapımı kolay.

Eski yazılarda kısa da olsa değinmiştim. Toparlamak gerekirse temel olarak evde 3 farklı bira yapım tipi var. 1-Tamamemn malttan (All Grain), 2- Extract'lardan ve 3-Kit'lerden. 

Biz şu ana kadar 1. ve 3. yolda biralar ürettik. 1 yolla üretilen birada tüm proses sizin kontrolünüzde, maltı alıp prosesin tüm aşamalarını siz uyguluyorsunuz. Daha özgün çalışmalar, farklı denemeler yapmak mümkün. En ufak değişikliğin ne sonuçlar doğurduğu daha net anlaşılıyor bu yolla. Ama bu versiyon da %100 malt değil. Sonuçta şişelerken yine az da olsa şeker katıyoruz çünkü gaz ve köpük oluşumu için şişede fermantasyonun devam etmesi ve buradan çıkan gazların sıvıda çözünmesi gerekiyor.

Bu sefer biraz farlılık yapalım ve resimlerle ilerleyelim proseste..

Bira Atölyesi Hasat No: 2 Saaz Blonde (Pale Ale)


İyi bira yapmak için iyi malzemeniz olması gerekli. Yandaki resimde farklı şerbetçi otları ve aroma maltlar var. Bu biramız bir Pale Ale olduğu için aroma malt kullanmadık. sadece 2 farklı tipte şerbetçi otu kullanıldı.

Bira Atölyesi Hasat No: 1'den farklı olarak bu sefer 2 farklı malt kullandık. Biri içinde şekeri almak için kullandığımız Pale Malt, diğeri de Kristal Malt. 16-17 Litre bira için yaklaşık 4-4.5 kg malt kullanıyoruz. Tabi bu yaklaşık kavramı yazıyı uzatmamak için. Tüm reçetelerimizde kullanılan maltın kilogramı, şerbetçiotunun gramı vs. detayları mevcut..


Hazırlık ve malzeme kontrollerinin ardından proses başlıyor. Öncelikle maltı belirli (68-72 Derece) sıcaklıktaki suda 1 saat bekletiyoruz ve içinden şekerin ve aromaların suya geçmesini sağlıyoruz.

1 saatlik işlemin ardından 1 saatlik kaynatma süreci gelecek, bu aşamada sıvımıza biranın olmazsa olmazı şerbetçiotu katılıyor. Çok farklı çeşit şerbetçi otu var ve tipine göre proses eklendiği dakikaya göre bira üzerinde etkileri farklı. ama temel olarak şerbetçiotu (HOP) biraya acılığı (iyi manada acılık) ve tat dengesini sağlıyor.

Bu biramızda 2 farklı şerbetçiotu 1 saatlik sürede 4 farklı zamanda kaynama prosesine girdi. Reçete bunun gerektiriyordu. Gördüğünüz üzere hassas ölçümler söz konusu :) Oyun oynamıyoruz, bira yapıyoruz. :)

Hidrometre ölçümü. Çok basitçe sıvımızın özgül ağırlığını veriyor. Fermantasyon sonucu bu değerdeki düşemeden ne kadar şekerin alkole dönüştüğü anlaşılıyor ve biramaızın alkol oranı hesaplanıyoruz.

Son ölçümle belirlenecek ama biramızda yaklaşık %5-5,2 alkol olmasını bekliyoruz.













Mayamızı da katınca şeker alkole dönmeye, biramız olmaya başlayacak.

















Vee biramız fermentere alındı. yaklaış 16 litre, içinde tortuları falan ayırında 14 lt civarı bira şişelemeyi hedefliyorz. Maya çalışmaya başladı...














Bira Atölyesi K-3 Irish Stout.


Yukarıda da yazdığım gibi bu bir kit üretimi. Hazır kiti belirli oranda sıcak su ve şeker ile karıştırarak fermentere alıyoruz.

Bu aşamada da koyulan şekerin oranı ve iyi çözünme önemli.

İşimizi doğru yaptığımızı kanıtlamak lazım. Kit bira da olsa ölçümümüzü aldık. %4.0-4.2 alkol oranlı siyah bir biramız olacak dostlar..

Bu kitten 23 litre bira çıkıyordu bu yüzden bizim fermenter doğurdu. iki farklı fermenterde çalışma başladı. (Toplamda 2,5 oldk yani..) Yaklaşık 1 hafta sonra şişeleme adımına geçiş yapmış olacağız.














Evet, bu seferlik de bu kadar. Ocak ayı itibari ile bu biraların tadımları, çıkan sonuçlar burada olacak. Arada şişeleme, yeni biralar yapma aktiviteleri süreceği için sitemiz de boş kalmayacak.

Son dönemde yapmaktan içmeye vakit bulamadık. Araya 1-2 bira tadım akşamı da eklemeyi ve dünyanın farklı yerlerinden getirdiğimiz biraları içerek yorumlamayı planlıyoruz.

Görüşmek üzere...

BİRA ATÖLYESİ

25 comments:

  1. Merhaba,

    Hazır kitler dışındaki hammaddeleri(malt, maya, şerbetçiotu) nereden temin ediyorsunuz?

    Teşekkürler

    ReplyDelete
  2. Merhaba,
    Ana maltı Türkiye'de satan 1-2 yer vardı ama şu an onlar da aktivitelerini sonlandırdı. Mevcut durumda stoklarımızı kullanıyoruz.

    Maya ve şerbetçiotu hafifve küçük poşetlerde temin edilebildiği için yurtdışı seyahatlerimizde ya da arkadaşlarasipariş yolu ile temin edioyoruz..

    ReplyDelete
  3. Selamlar.Ben 7 yıldır rakı yapıyorum.ve sanırım Türkiyede ilk olarak http://evderaki.tripod.com sitesini kurdum.Ancak birayı rakıdan daha fazla tükettiğim için ilk defa bira yapmaya karar verdim.Ancak maltı kendim üretemezsem bu işi tam yapmış olmayacagımı düşünerek maltıda çimlendirmeye başladım.Maya ve 2 çeşit şerbetçi otunu sparış ettim.Ancak aktardan fiyatı 40 tl olan bira mayası aldım.Rakı yaparkende reçeteleri çog gördüm.Ancak edindiğim tecrübe gösterdiki reçeteler sadece işin başlangıcını ve ilk denemeyi oluşturuyor.Sonrası tamamen deneme ve beğeni ile ilgili.İzmirde toz halinde şerbetçi otu buldum.KG 257 tl.Ancak kalite ve mensei hakkında bilgi alamadım.Asıl amacım hem ekonomik hemde en az efes yada tubork lezzetinde biraları Türkiyede bulunan malzemelerle yapmaya çalışmak.İlk denememden sonra aktarlarda satılan yapraklarıda olan şerbetçi otuyla ve yine aktarda satılan bira mayası ile denemek.Aradaki fark çok büyük değilse bu çevremde zaten ekonomik sıkıntı çekip bir iki birasındanda bu vergiler yüzünden uzak kalan arkadaşlarıma bu işi öğretip onların ceplerindeki elleri kırmak.Çok iyi bir çalışma olmuş Sizlerede başarılar dilerim.

    ReplyDelete
  4. Selamlar,
    Öncelikle başarılar. Rakı'dan çok daha kolay birproses olduğunu düşünüyorum bira yapmanın.

    Aktarlarda Bira mayası satıldığını bilmiyordum.Normal maya olmasın o? Şerbetçiotu ve maya satan aktar nerede ise biz deöğrenmek isteriz.

    Kendi reçetenizle pilsner değil Ale tipi bira yapacaüınızı düşündüğüm için piyasadaki biralrdan çok daha farklı ve kendi zevkinize göre biralar yapabilirsiniz.

    Kolay gelsin. Görüşleriniz için teşekkürler.

    ReplyDelete
  5. Merhaba
    Ben de yaklaşık 1 senedir bu hazır kitler vasıtası ile bira yapıyorum. Gerçekten anlattığınız gibi son derece keyifli bir süreç. Sonucuda güzel olunca varmayın keyfime. Şimdilik Mexican Cerveza, Irish Stout ve Wheat Beer denedim sonuçlar tatminkar. Yalnız kafama devamlı takılan bir durum var ki resimlerde gördüğüm kadarıyla spray malt kullanımlarınız olmuş belki cevap verebilirsiniz. Bu spray malt denilen madde nedir tam olarak çünkü her seferinde tarife spray malt yerine şeker ekliyorum ama forumlarda hep spray malt kullanımın tadı olumlu yönde acayip değiştirdiği yorumları var. Baya bi bakındıktan sonra acaba kavrulmuş malt unu mu diye düşündüm ama kiti ziyan etmek istemedim. Kargoyla getiriyorum, yazık günah :). Şimdiden cevabınız için teşekkürler.

    ReplyDelete
  6. Fırat Bey Selamlar,
    Öncelikle bu site aracılığı ile evde bira yapan kitle ile tanışmak ve bilgi almak oldukça keyifli. İlginiz için teşekkürler.

    sorunuza gelince, biz ya %100 malt'tan (tabi şeker kattığımız oluyor ya da Kitten üretimler yaptık.) Spray malt gibi birürün kullanımımız olmadı. Şeker katılması bizim için en sıkıntılı süreç çünkü belirli bir oranın üstünde katılırsa tadı ekşitiyor. Biz hi çşekersiz ve az şekerli bira üretimlerini sürdürmeye çalışıyoruz. Tabi bu durum büyük üreticiler için geçerli değilk, bu şeker konusu TR'de biraz karılık ve yanlış anlaşılmış bir konu.

    Neyse, sonuç olarak bi 1-2üretiminde şişelem esnasında yurtdışından getirdiğimiz özel 'priming sugar' kullanımı dışında hep sofra şekeri kullandık.

    Bundan sonraki üretimlerde temel tercihimiz şekeri tamamemn malttan almak ve şişeleme hariç mümkün olduğunca hiç şeker kullanmamak yönünde olacak.
    Umarım sorunuza cevap olabilmiştir.

    Keyifli bira yapımları.. :)

    ReplyDelete
  7. Merhaba arkadaşlar.
    Bende yurtdışında kaldığım sürede öğrendiğim ve edindiğim tecrübe kadarıyla türkiyedeki imkanları kullanarak evde bira yapıyorum.Tahmin edildiği gibi benimde yaşadığım en büyük sorun daha bira yapımına başlamadan yeterli çeşitlikte malzeme bulamamam. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler...

    ReplyDelete
  8. maya sıkıntısı çeken arkadaşlara , şöyle bir yer önerebilirim.yeterli çeşitlikte maya konusunda yardımcı oldular.hala ellerinde varmı bilemiyorum ama tatmin edici ölçüde çeşitli mayalar mevcut.

    http://taylanakpinar6.wix.com/benimbiram

    ReplyDelete
    Replies
    1. hakkatende sağlam yardımcı olmuş bu arkadaş size paketini 25 liradan çakarak.ebaydan 5 li paket olarak bile alsanız o mayaları kargosu dahil paketi 7-8 liraya gelir

      Delete
  9. Malatya Haber Olarak Sizi Takip  Ediyorum Başarılarınızı Diliyorum İyi Bloglamalar :)  

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba,
      Takibiniz ve başarı dilekleriniz için teşekkürler. Ben de Malatya da yaşamaam da artık bir takipçinizim. :)

      Kültürü ve bilgiyi paylaşmaya karşılıklı olarak devam etmek dileğiyle.

      Saygılar,

      Delete
  10. Ben şarapta ustalaştığımı düşünüyorum.Lakin bira dikkatimi çekmeye başladı.Bana daha detaylı yazarsanız sevinirim.Şu an hiç bilgim yok.Şimdiden tşk ederim0

    ReplyDelete
  11. Malatya Oto Kiralama Olarak Sizi Takip Ediyorum Başarılarınızı Diliyorum İyi Bloglamalar

    ReplyDelete
  12. ==========================

    This blog is very informative the stuff you provide I really enjoyed reading 국산야동
    Feel free to visit my blog : 국산야동

    ReplyDelete