Daha önce yapımını sizlerle
paylaştığımız MUAMMA şişelendi ve tadıldı.
Bu biramızla ilgili bir önceki yazıyı okuyanlar (merak edenler için; http://biraatolyesi.blogspot.com.tr/2014/01/muamma.html) adının neden muamma olduğu biliyor ama yeni katılımcılar için
kısaca özetlemek gerekirse;
- Reçeteyi biz uydurduk
- Kullanılan maltların birinin cinsi bilinmiyordu.
- İlk küçük üretimimizdi.
- İlk farklı katkı maddesi kullandığımız bira oldu. (mandalina kabuğu)
- Malt öğütücümüzü de ilk defa kullandık.
Uzun bir aradan sonra ilk bira
üretimimiz bu kadar bilinmezlik ile gerçekleşince ve sonucun ne olacağı hiç
bilinmediği için muamma kaçınılmaz oldu.
Fermantasyon sıkıntılı oldu. Üzdü
bizi. Geç başladı ve 1 günde durdu. Böyle durumlarda hata modlarının kök
nedenini bulmak çok zor. Olasılıklar çok fazla. Son kullanma tarihi yaklaşmış
bir maya kullanımı en üzerinde durduğumuz konu.
1 haftalık maya ekleme, tekrar
bekleme, gibi süreçlerin ardından hidrometre ölçümü almaya karar verdik ve değer
istediğimiz seviyeye yaklaştığı ve maya hiç çalışmadığı için şişelemeye karar
verildi.
Bu üretimimizde ilk defa yurtdışından
getirdiğimiz ‘priming sugar’ kullanıldı. Biralarımızda şeker katılımından
oluşan ekşime probleminin önüne geçmeye çalıştığımız için önemli bir denemeydi
bizim için.
Gelelim tadıma. Biramız şişede 3
hafta bekledi. Henüz dolapta bekleme yapmadan ilk tadımı yapmak istedik. Sıkıntılı
imalat sürecinin sonucunda içilebilir bir şey çıktı mı acaba?
Biramız bulanık, koyu portakal
renginde ilk açıldığında çok fazla gaz sesi gelmedi, bardakta da çok köpük
oluşumu olmadı. Dolapta hiç vakit geçirmediği için de olabilir bu.
Koku aromatik şerbetçiotları ve yüksek
oranda kullanıma rağmen düz. Mandalina kabuğu hissi de çok oluşmadı kokuda.
Tadımda geçersek; Biramız
kesinlikle ekşi değil, ağızda gazlılık az, koku gibi düz, öne çıkan bir unsur
yok. Bunun nedenini araştırmak lazım. Mayadan olma ihtimali yüksek. Sıkıntılı sürece
göre beklediğimden iyi bir bira olmuş. Başarılı bir sonuç almışız.
Biramız yakında bu blogda
sizlerle paylaşılacak olan Bira Tadım Geceleri’nde efsanelerle
birlikte de tadıldı. Görüntü aşağıdaki gibi :)
Tadım gününde denediğimiz şişe daha gaz gazlı idi. Şişelere tek tek priming sugar eklendiği için şişeden şieye farklılaşma olacak gibi. Ama sanki hafif mandalina kaynaklı narenciye tadı var gibiydi?
Şimdi öğrendiklerimizi bir sonraki
biraya uygulama zamanı.
Görüşmek üzere..
Çok güzel tebrik ederim, şu anda araştırma aşamasındayım, daha düz, hafif gövdeli, single malt bir bira yapmak istiyorum. bunun için nereden malt bulabilirim?
ReplyDeleteSelamlar,
ReplyDeleteYorum için teşekkürler. Hammadde bira konusunda en önemli sorun, ikincisi de temizlik :)
Biz hobi olarak gerçekleştirdiğimiz keyfi paylaştığımız ve herhangi bir satış yönlendirme vesaire yapmadığımız için bu konuda yardımcı olamıyoruz. ama facebook ve internette ufak bir araştırma ile belirli hammaddelere ulaşabilirsiniz.
Şimdiden kolay gelsin. sonuçların olumlu olması dileğiyle.
Selamlar,
ReplyDeleteElinize saglik, Turkiye'de craft birayla ilgilenen, hele ki evde uretimini yapan insanlari gorunce epey mutlu oldum. Benzer birseyi ben de planliyorum, basladigimda deneyimlerimizi paylasiriz bol bol :)
selamlar,
ReplyDeletemayali icki imalatinda aroma amaci ile turunc (portakal mandalin vb.) ve limon kabugu kullanilirken dikkat edilmesi gereken bir husus; kabuk ve meyve arasindaki beyaz kismin antiseptik ve kivam artirici ozelligi olmasidir. mayalarin calismasina olan olumsuz etkilerini sarap imalatinda gozlemledim fakat bira imalatinda hic denemedim. bu sebeple kullanirken bu kismin ozenle uzaklastirilmasi gerekebilecegini dusunuyorum. saygilar
Selamlar,
ReplyDeleteİlginiz ve bilgi için çok teşekkürler. açıkçası bizim için de bir denemeydi. sonucunda biradaki tadımda genel sorunumuz olan hafif ekşilik nedeni ile tam olarak farkı gözlemleyemedik. Bu biramızdaki temel sıkıntı ise şişeleme esnasındaki az şeker kullanımı nedeni ile düşük gazlılık oldu..Gazsız bira hele bu türde hiç çekilmiyor :) Denemeye, yanılmaya,öğrenmeye devam...
Biralarınız kadar güzel insanlarsınız, severek takip ediyorum. Gözlemci olarak aranıza katılan şanslı insanlara imrenmemek elde değil :)
ReplyDeleteParadox Selamlar,
ReplyDeleteO senin güzelliğin :). Takibiniz ve yorumunuz için de çok teşekkürler. Sizin gibi insalarla tanışabilmek, severek yaptığımız hobiyi daha çok kişi ile paylaşmak zaten amacımız. böyle geri bildirimler bizi daha da şevklendiriyor.
Tekrar teşekkürler..
maya konusunda benzer sıkıntılar yaşadım....ingiliz ale mayaları daha düz çalışıyor....US-05 ve T-58 denemelerimde trunç ağırlıklı bir aroma elde ettim....şerbetçiotunun katkısını ben de gözlemleyemiyorum.....fermantasyon sonrası eklemenin yollarını arıyorum......kolay gelsin.....
ReplyDeleteHakan Bey,
ReplyDeletebilgilendirme için teşekkürler. proseste kontrol edemediğimiz çok nokta var. fermentasyon sıcaklığı vs. farklı etkileri görmek adına ilerleyen dönemlerde ekipmanları geliştirmek gerekli olacak.
Size de kolay gelsin..