Sunday, 16 December 2012

Hangi bira sever soğuk kış günlerinde eve gelip şöyle kavrulmuş arpa kokusunun, kahve tatlarının olduğu bir bira içmek istemez ki? Biz de öyle düşündük ve Atölyemizin 3. kit birasını bir Stout olarak üretmeye karar verdik.

Bira Atöyesi K.3 Irirsh Stout: Soğuk ve Beyaz Kış Gecelerinin, Siyah ve Sert Birası.  

Dostlarımızın çoğu 'Siz ne yapıyorsunuz?' diyor, takip etmekte zorlanıyor. Açıkçası biz de takip etmekte zorlanır olduk,haftamızı fermenterdeki biranın şişeleneceği güne, yeni yapılacak biranın tarihine göre ayarlar olduk. (Yazının devamı yandaki resme tıklayınca.)

Çünkü her adım önemli ön hazırlıklar gerektiriyor.

O zaman ne yaptığımızı kısa tekrar hatırlatalım: Amacımız kendi emeğimizi tatmak, keyifle Bira içmek ve son dönemde değişmeye başlamasına rağmen bir Lager (daha da net söylemek gerekirse Pilsner) hegamonyası altında olan ve çeşidin az olduğu Türkiye pazarında kendi biralarımızı içmek, farklı tatlar yakalamak.

Şu ana kadar 4 Kit versiyon, 2 Malt bira üretimi gerçekleştirdik. 2. Malt biramız bu hafta içi, 4. Kit biramız ise haftasonu şişelenecek. Bunları ayrı yazılarda tek tek anlatacağız. Bu yüden bugünkü konumuza dönemlim: Irısh Stout...

Stout bir İngiliz, daha da özelleştirisek bir İrlanda birası. Guinnes'i bilirsiniz. O işte. Biramızın türü Stout.. Stout ise aslında Porter türü birların daha güçlü olanı. Stout 'Strong' demek.

Porter zamanında ingiliz liman işçilerinin içtiği Siyah, sert ve nispeten yüksek alkollü bir bira türü. Bu yüzden adı 'Porter' (Port liman demek). Bilindiği kadarıyla da yüksek adette ihraç edilen ilk bira. Amerika kıtasına göç eden ingilizlerin talepleri ile okyanusların ötesine gönderilen bu bira türü diğer biralardan görüntü olarak direkt olarak ayrılıyor. Bir kitapta okumuştum, bir biranın Porter mı, Stout mu, olduğunu ayırt edemezsiniz ama o kesinlikle siyah olanı :).

Zamanla yumuşak stoutlar, yine aynı şekilde sert porter'lar yapıldığı için bu biralar biraz yer değiştirmiş durumda. Ama güzel bira içerken umurumuzda olan ilk şey türü değil aldığımız zevktir. Bu yüzden çok takılmamak ve keyfine varmak lazım.

Her birada biraz daha öğreniyor ve kendimizi, geliştiriyoruz. Şişeleme bu sefer çok daha iyi oldu. En büyük değişiklik ise kendi özgün tasarımımız logomuzu ilk olarak bu birada kullandık. Bir süre de biralarımızda İstanbul'un simgelerine yer vermeye karar verdik..

Biralarımız şişede olgunlaştığı için yıllanabiliyor ve yıllandıkça kalitesi artıyor. Dolabımda kendi yapımım 4 farklı bira, özel etiketleri ile duruyor ve adetleri her geçen gün artıyor. Ne keyif ama!

Önümüzde yine Türkiye'de olmayan bira üretimleri, kendi reçetelerimiz ile üretimler var. Hepsini sizlerle paylaşacağız. 

BİRA ATÖLYESİ


 Şişeleme artık Daha Düzenli ve Hızlı
 Tüm şişeleri tek tek etiketliyoruz.
 Yeni lgomuz içimize sindi..
Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout

 Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout
 3'e bölünecek olan üretimimiz.
Gün sonunda yorgun ama mutluyuz..

4 comments:

  1. Merhabalar.

    Türkiye'de bira hammaddesi tedariği ararken sitenizi keşfettim, Beşiktaşlı bir mühendis olarak deneyimlerinizi ilgiyle takip ediyorum :)

    Hazır hale gelmiş birayı saklamakla ilgili bir sorum olacak size. Biralar şişede olgunlaştığı için yıllanabiliyor demişsiniz. Bütün biralar için bu geçerli mi? Şeker eklendiği için mi öyle dediniz? Bir de ticari biralarda pastorizasyon işlemi var diye biliyorum, bu olmadan uzun süre saklamak olası mı? Olası ise hangi sıcaklıklarda?

    Biraz sınav sorusu gibi oldu ama şimdiden teşekkür ederim verebileceğiniz yanıtlar için :)

    Keyifli içimler.

    ReplyDelete
  2. Selamlar,
    Bira hakkında blog yazan insanların sanrım %80'i Beşiktaş'lı :)
    Nedenini bilmiyorum ama hespi de kafa insanlar..

    Yıllanma şişede olgunlaşan yani şişede maya ve hala fermente olabiliecek şeker bulunan biralar için geçerli. ev biralarında bu gerçekleşiyor ama sanitasyon süreci de olmadığı için çok üzün süreler bekletme biradan uygun tadın alınmasının garantisi değil ve belirli bir sürenin üstü de tad ve bozulma açısından sıkıntı olabilir.

    Örneğin birçok Belçika birası şişedeolgunlaşıyor,üzerinde son kullanım tarihi dahiolsa tozlu unutulmuş eskişişeler daha değerli ve olgunlaşmışürünler oluyorlar. Bazı biralar üzerlerinde yılladırabileceğinize dair bilgiyi bile belirtiyorlar.

    Saklama koşulları evde yaptığınız biraiçin mi genel bir soru mu bilmiyorum ama bekletme mamayanın çalışması isteniyorsa belirli bir sıcaklıkta güneşgörmeyen bir yerde olmalı.

    umarım kafanızı yeterince karıştırabilmiş ve bu konuda araştırmaya sizisevk etmişimdir. :)

    Size de keyifli içmeler..
    Madem Beşiktaşile açtık, şöyle bitirelim;

    Bu sene şampiyon görelim sizi,
    Ölmeden mezara koymayın bizi,
    Korkutmaz bizleri musalla taşı,
    Ölümüne seviyoruz biz Beşiktaş'ı...

    ReplyDelete
  3. hammaddeyi nereden tedarik ediyorsunuz?

    SİYAHHH

    ReplyDelete