Monday, 7 January 2013

Hasat K.4 I.P.A. (India Pale Ale)

I.P.A. India Pale Ale'in açılımı. Atölyemizin 6. birası ve 4. kit üretimi. Bu türün hayranı olduğumuz için özel bir yazıyı da hak ediyor.

Bu biramız için seçtiğimiz İstanbul Anıtı 'Yere Batan Sarnıcı ve Medusa'. I.P.A acılığı ve sertliği ile siz bir anda kendinden geçiren bir tür. Bunun için bakışları ile insanı taşa döndüren ters durmuş bir Medusa heykelinden iyi logo olmaz diye düşündük.. :)

Hadi şimdi yandaki resmi tıklayın da hikayemizi sizinle paylaşalım..

Bu blogdan ayrı olarak eski yazıları http://serjaymz.blogspot.com/ da takip edenler Bira yolculuğuna çıkmamızdaki TRAPPIST etkisini bilirler. Sonra çölde karşılaşılan vahalar birer birer artmaya başladı; Almanya'nın Buğday Biraları, İngilizlerin Stout ve Porter'ları, Belçika'nın Trappistleri, Dubbel, Tripel'leri Lambic'leri vs. vs. ve ardında Yeni Dünya...

Indian Pale Ale bir İngiliz keşfi. İngilizler sömürgeleri olan Hindistan'a bira gönderiyorlar. Ama uzun deniz yolculuklarında bira bozuluyor, tadı kötüleşiyor. Bunun önlenebilmesi için de biraya doğal bir koruyucu olan şerbetçiotunu daha fazla katmaya başlıyorlar. Uzun yolculukta iyice olgunlaşan bira yüksek alkolllü daha da önemlisi bozulmaması için yüksek şerbetçiotlu oluyor. Bu bira türünü bir kere denediğinizde aklınızı başınızdan alıyor.

Biranın yeni anavatanı Amerika. Butik Biracılık her geçen gün yükseliyor, büyük bira üreticilerine karşı satışları artıyor. Yeni türlerin keşfi, mevcutların yeniden köklerinden doğması ve yükselmesi de bu kıtada oluyor. IPA son dönemde Amerika'da bir hastalık boyutunda. Zaten yüksek serbetçiotlu olan bu biranın double IPA, Imperial IPA türleri doğmuş durumda. Biraya bu kadar şerbetçiotu basabilmek için özel teknikler geliştirmiş durumdalar. Hatta bardakta içerken French Press ile şerbetçiotu eklenen barlar ve biralar bile mevcut... Biz Türklerin acıya doymaması gibi IPA severler de şerbetçiotuna doymuyorlar.

Serbetçiotu acılığı IBU yani International Bittering Unit ile ölçeklendiriliyor. 0-100 arası bir ölçeklendirme söz konusu, bunun üzerinde bir acılığın değerlendirme dışı olduğu belirtiliyor. (130 IBU'lu IPA içmiştim açıkçası) Her gün içtiğimiz pilsener'ler 5-15 civarı bir IBU değerine sahip.

Bu türü kısaca ve yeterince pohpohladık sanırım. Birol ve Can dostlar ile yola çıktığımızdan beri aklımızda olan bu türde birayı sonunda ürettik. Sonucu çok merak ediyoruz. Bira Atölyesi'nin kendi reçetesi ile üreteceği IPA'sı da yakındır. O ana kadar bu versiyondan öğrendiklerimizi sizlerle paylaşacağız.

Sanal alemde denk geldiğim güzel bir söz ile kazıyalım bu birayı aklınıza;
''Capucino'nun, Frappicino'nun, Latte'nin ne olduğunu öğrendik ama hala kebapçıda Adana mı acılı olan Urfa mı? diye soran bir milletiz, yuh olsun..'' :) doğru söze ne denir? Bu yüzden sunu da öğrenelim; ''IPA, biraların acı olanı.'' ama şerbetçiotu acılığı..

Bu güne kadar 6 değişik bira yaptık, yapımlarını şişelemelerini burada paylaştık (aşağıda da listeledim) ama sadece 1 tür için tadım ve yorumlama mevcut. Önümüzdeki dönemde bu boşluğu dolduracağız ve sonuçları sizlerle paylaşacağız. IPA şişeleme gününde tüm eski üretimlerimizi tattık ve yorumladık. Bir sonraki yazıda yorumlar sizlerle olacak.

Bira Atölyesi Hasatları;
  • No.1 Pale Ale
  • K.1 Belgian Tripel
  • K.2 Tarwebier (Buğday Birası)
  • K.3 Irish Stout
  • No.2 Saaz Blonde
  • K.4 I.P.A.

4. Kit Biramız
Alkol oranımız 5.5 civarında olacak..
Üretim prosesinden bir kare.. Bizim fermenter Doğurdu :)


Şişe temizleme önemli bir proses adımı..


Biralarımız 3-4 hafta şişede olgunlaşacak..

 Türkiye'de IPA yok.. Ama Bira Atölyesi'nde var..

2 comments:

  1. Tekrardan selamlar,

    Bütün malzemeleri hazırlamaya çalışıyorum ve elime sizin de yaptığınız Coopers IPA ulaştı. Burada size sorum şişeleme esnasında Coopers'ın carbonation drops'larını mı kullanıdınız yoksa alternatif bir priming material mı seçmiştiniz? En kolay ulaşabileceğim alternatif nedir bu işlem için?

    Gani Can Öz

    ReplyDelete
  2. Can Bey Selamlar,
    Biz şişeleme şekeri olarak genelde beyaz sofra şekeri kullanıyoruz. fazlasının birayı ekşittiği ile ilgili deneyimlerimiz mevcut, bu yüzden eriyebildiği kadar suda kaynatarak çzömek ve biraz soğutup şişelere veya hesaplayıp tüm kovaya dökmek gerekli.

    En kolay alternatif bu, tatsız düz kimyasal şekere de ulaşılabilir belki ama biz denemedik. Sadece yurtdışında getirdiğimiz bir torba özel priming şekeri vardı. bazı biralarımızda tek tek şişelere bundan koyduk..

    Sonuçları bekliyoruz, Kolay gelsin...

    ReplyDelete