Friday 13 June 2014

Yüksek Mühendİs!

Vecihi diyince aklınıza sadece Gülen Gözler filmindeki oyunu ile Şener Şen geliyorsa ve bu ismin arkasındaki gerçek kişiyi tanımıyorsanız üzücü!. Atölyemizin 13. Birasını o karakterin arkasındaki büyük insana 'Vecihi Hürkuş'a adıyoruz. İdealleri uğrana bir hayat yaşamanın herkese nasip olması dileğiyle..(NOT: logoda kullanılan  Vecihi Hürkuş tasarım ve çizimi Naci Yavuz Bey'e ait olup kullanımı Tayyareci Vecihi Hürkuş Derneği'ne hediye edilmiştir. )

Bira Atölyesi 3 Mühendis'ten kurulu amatör bir ekip. Daha önce detaylarını paylaştığımız (blogun da en çok okunan yazısı durumunda) 'Mühendis' isimli bir bira yapmıştık. Temamız çoğunlukla İstanbul olduğu için bu konu ile özdeşleşecek logomuz Hazarfen Ahmet Çelebi'nin Galata kulesinden uçuşu görseli idi.


Şimdi artan deneyimlerimiz ile Yüksek Mühendis'i ürettik. Mühendis'e göre daha yüksek alkollü, ale türü bir bira. Ustalık eserimiz mi?.. Göreceğiz...  DIPA (Double India Pale Ale) türüne yakın bir ürün bekliyoruz. Şerbetçiotunu bol tuttuk..

Önce Reçetemizi paylaşalım;
    2,7 kg Pale Malt
    0,375 kg Cara Amber
    30 gr American Bravo @ 60dk
    40 gr Challenger @ 35dk
    30 gr Challenger @ 15dk
    30 gr Challenger @ 0-5dk

Bu birada kaynama öncesi yaklaşık 200 gr esmer şeker kullanıldı. Bunu ilk defa deniyoruz..
Üretim prosesi ve biramızın hikayesi ise şu şekilde..

Önce hayal etmek lazım! Ardından planlamak ve son olarak da icraata geçmek. Ve belkide en önemlisi hatalardan yılmamak, ders çıkarıp devam etmek..

Yanda hayal sürecinden bir görüntü. Sonuçta ne olsun istiyoruz? Hangi maltı kullansak? hangi şerbetçiotu ne kadar kullanılmalı? bunlar kağıda dökülüyor.

Diğer biralarda neler yaptık, bunda ne yapmak istiyoruz tartışılıyor. En önemli karar vericilerden biri de eldeki malzeme, ne varsa o kullanılıyor sonuçta.. :)





  İşe giriştik, malt öğütme süreci, ardından mayşeleme başlayacak ve 65-70 derece arasında maltımız sıcak suda bir saat şekerini ve aromalarını bırakacak.

Bundan sonraki adımları diğer yazılarımızdan okumuşsunuzdur. Kısa özetle;

- Kaynatma, farklı sürelerle şerbetçiotlarının girişi de bu aşamada gerçekleşiyor.

- Soğutma, hidrometre ölçümü ve son olarak da mayayı ekleyerek beklemeye geçme..

Tüm bu süreç yaklaşık 4-5 saat alabiliyor. Çünkü çok değinmediğimiz ama bira yapmanın en önemli süreci olan temizlik ve sterilizasyon vakit alıcı bir çalışma. bu konuda da çok iyi değiliz ne yazık ki! :)


Yanda 2 fermenter kovası görüyorsunuz. Gün sonunda birden kazan doğurmadı tabi ki! %100 kendi reçetemiz ve üretimimiz (Malttan, all-grain üretim) YÜKSEK MÜHENDİS dışında aynı gün KİT'ten bir bira üretimi daha gerçekleştirdik. Onun hikayesi yakında yine burada olacak..









Hayal etmek lazım, ideallerin peşinden gitmek lazım. Günümüzde bu oldukça zor. Sadece keyif aldığınız ya da bildiğiniz işi yaparak yaşayamıyorsunuz. Biz en azından bu hobimiz ile kendi ürettiğimiz bir ürünü içmenin ve deneyimlerimizi paylaşmanın keyfini yaşıyoruz. Bu keyifle birlikte sizlerin paylaşımları, yorumları, geri bildirimleri bizileri çok mutlu ediyor.Lütfen yorum bırakmayı, mail atmayı sürdürün..

Yüksek Mühendis Şişelendi ve Etiketlendi..


Atölyemizin Özel Etiket Tasarımı olan biralarından bir görüntü..

Yazının girişinde belirittiğimiz üzere bu keyfi yaşarken 13. biramızı da hayatını bir ideal uğruna yaşamış çok değerli insan Vecihi Hürkuş'a adamayı uygun bulduk. Sosyal medayda çokça paylaşılan videosunu hala izlemediyseniz aşağıdaki gibidir;


Hakkında biraz bilgilenmek için ise; Vecihi HÜRKUŞ 
Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği : http://www.tayyarecivecihi.com/

İstanbul'a yapılacak 3. Havaalanına bu kişinin ismi verilse ne güzel olur değil mi?

Kadıköy'de bu özel insanın bir de heykeli var..

Umarız herkes idealleri ve hayalleri doğrultusunda bir hayat yaşamayı başarır ya da en azından keyif aldığı hobiler ile uğraşma keyfini yaşar..

Artık Vecihi diyince aklınıza da 'Panic In The Sky' - Şener Şen değil, Vecihi HÜRKUŞ gelir.. :)
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

NOT: Logo'da kullanılan görsel internette bulunan çizimlerden alınmıştır.

Resimler, resimler, resimler;
 Şefin menüsünde bol şerbetçiotlu bir bira var..
Şişeleme Hazırlıkları

Şişeleme öncesi Hidrometre ölçümü şart.

 Bu adam nereye bakıyor?? 

Şişe kapatma aparatı ve aşaması

7 comments:

  1. Merhaba, tebrikler ve bol sans.
    Maya olarak ne kullandiniz? Malzemelerinizi nereden aliyorsunuz?
    Kolay gelsin.

    ReplyDelete
  2. Dostlar Selamlar,

    Daha geçenlerde Sivil Havacılıkla ilgili bir çalıştaya katıldım ve Vecihi Hürkuş'un hayatını detaylı bir şekilde öğrenme fırsatım oldu. Sizin de biranızda Vecihi Hürkuş'a yer verdiğinizi görünce çok mutlu oldum. Yasaklara karşı hayatını adamış bir adamın anısını yaşatmak, içkiye karşı yapılan yasaklama girişimlerinin tavan yaptığı günlerde çok manidar ve güzel olmuş. Her ne kadar Vecihi Hürkuş'un tırnağı olamayacak olsak da bizler de bu yolda birer Vecihi olduk, ha? Emeğinize, ellerinize & kollarınıza sağlık. Bu bira TR'de başarısı cezasız kalmayan adsız kahramanlara gelsin bence :)

    ReplyDelete
  3. Selamlar.

    Tadım yazısını da bekliyoruz en kısa zamanda. Biralarınızın isimleri çok yerinde, bira konusu dışında bu vesileyle bir kişi bile Vecihi ismini öğrenirse kardır.

    Sanitasyon için klor bazlıdan Star San'a geçtim, kesinlikle işimi çok kolaylaştırdı, tavsiye ederim.

    Aybars

    ReplyDelete
  4. Vecihi logos size ait değildir. Hukuki yollar başvurulacaktır. Ayrıca, anladığım kadar ile Hezarfen sanat çalışması de size ait olmayabilir….

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba,
      Logonun bana ait olmadığı zaten yazının içinde mevcut, eser sahibine ulaşılamadığı için bu şekilde not yazıya düşüldü.

      Bir şirket, tüzel kişilik bulunmadığı bireysel amatör uğraşların bulunduğu bir site olduğunu belirteyim, amaç kültürü ve bilgiyi paylaşmak. Siz gerek görüyorsanız yine hukuksal yollara başvurun tabi ki..

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete