Friday 24 January 2014

MUAMMA!


En küçük üretimimiz, kendi reçetemiz, farklı katkı kullanımları ve karışık üretim ve fermantasyon süreci. Ne çıkacağı tam bir MUAMMA! Uzun bir aradan sonra Bira Atölyesi’nin yeni ve 12. Birası geldi, Hoş geldi.

Bira Atölyesi olarak yaz sıcakları, tatiller, buluşamama ve üretim yeri sorunları (ev :)) nedeni ile uzun süredir (6-7 ay) bira üretemiyorduk. Sonunda bir yeniden bir araya gelme toplantısı ve bira üretim lokasyonu olarak kullandığımız evin sahibesinin destek ve iteklemeleri ile yeni biramız yola çıktı. O kendini bilen insana teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu biranın özelliklerini madde madde iletmek gerekirse;
  • %100 Malttan,
  • Bira Atölyesi Reçetesi (adı bu yüzden MUAMMA)
  •  İlk farklı katkı maddesi kullanımı (Mandalina kabuğu)
  •  İlk küçük çaplı üretim (8 litre?)
  •  İlk malt öğütücüsü kullanımı
  • İlk gözlemci kabulümüz (BiraSevdası ve KeyifAdamı)


İlk defa kullandığımız öğütücümüz - 1-2 ufak modifikasyon ile verimliydi

Biramızı yaparken geçmiş 11 biramızdan öğrendiklerimizi uygulama hedefi ile yola çıktık. Tabi ki başarısız olduk. Biz mühendislik fakültesinden nasıl mezun olduk bazen (genelde) şaşıyorum. Nedenini ilerleyen bölümde daha net örneklerle açıklayacağım.

İşi biraz kolaylaştırmak için 8 litrelik küçük bir üretim yapmayı, tadı ile farklı aromatik bir pale ale üretmeyi hedefledik.

Çalışmak lazım...

Bira Atölyesi MUAMMA Reçetesi

MALT
1.8kg Ana Malt
0,2 kg Cara amber
0,2 kg Muamma (ne maltı olduğunu bilmiyoruz, arkadaş yurtdışından  alırken yazmamış :) amber ama..)

ŞERBETÇİOTU
10 gr Belgian Cascade @ 60 dk
  7 gr Belgian Cascade @ 30 dk
  7 gr German Hallertaur @ 15 dk
  7 gr German Hallertaur @ 15 dk
20 gr Mandaline Kabuğu rendesi @ 5 dk

MAYA
Windsor Danstar
 

Evet, görüldüğü üzere karman çorman bir reçete oluşturuldu. Alman, Belçika şerbetçiotları İngiliz ale’leri için önerilen bir maya. Ön hazırlık, plan program: Zayıf!..

Üretim küçük olunca ısıtma, sıcaklık sabitlemedenisbeten daha kolay oluyor
 
Üretim süreci nispeten sorunsuzdu, sadece mayşeleme ve kaynatmanın ardından soğuttumuz bira öncesi şerbetimizi fermentere aldığımızda taban alanı x yükseklik hesapları gerekli oldu. J Nedeni fermenterde beklediğimizden az bir bira olmasıydı. Prosese 1-1,5 litre az devam etmiş olma ihtimalimiz yüksek. Maltı gram gram tart, öğüt, şerbetçiotunu gram gram tart sonra git suyu az kullan. Süreç takibi: Zayıf!

Görevini yerine getirmiş şerbetçiotları ve mandalina kabukları

Hidrometre değerimiz.
 
Mayşeleme ve kaynatmanın ardından ulaşmış olduğumuz hidrometre değeri 1057. Gayet iyi. Fermenter tarafı için sıfır şeker kullanımı tamadır. Şişelerken de yine yurtdışından aldığımız özel priming şekeri kullanacağız kısmetse.

Mayamızı İngiliz ale tipi biraya uygun bir maya seçmemizin tek nedeni vardı: son kullanma tarihinin yaklaşmış olması! Biranın anavatanlarından, tahıl ambarı ülkemizde bira yapacak hammadde, bira yapım gereçleri satan tek dükkan olmadığından elimizdekileri dikkatli kullanmamız şart!

Bira cam fermentere alındı. Küçük üretim olduğu için kova kullanmadık

Muamma’dan son haberler ise şu şekilde;
Fermentasyon süreci 1 günde durdu, kilitte problem olduğu şüphesi ile hava kilidi değiştirildi, sonuç alınamadı, Ardından maya eklendi yine sonuç alınamadı. Kısmetse yarın hidrometre ölçümü ve şeker bitti ise şişeleme, bitmedi ise bir maya daha atalım mı ne dersiniz?

Gelişmeler be MUAMMA’nın hikayesinin yeni bölümleri ve sonuçları yakında burada olacak. Ama şunu söylemek gerekir ki ne aksilik olursa olsun yılmadık, mutluyuz ve devam edeceğiz. MUAMMA’lı bir AŞK bu…

Muammalı Hummalı Aşk Bu...

Biramızın logosu da hazır ama paylaşım bir sonraki yazıda..
Bu logomuzda da yine İstanbul’da olacağız….

  Neresi olduğu çok mu belli oldu?

Görüşmek üzere..

Bira Atölyesi

2 comments:

  1. öğütücüyü kaba ayarda tutmak faydalı....vantilatör yardımıyla kabukları uzaklaştırmak daha kolay oluyor....maltı kendim yapıyorum o kısmı tamamen muamma:))).....kolay gelsin.....

    ReplyDelete
  2. Hakan Bey Selamlar,
    Vantilatör ile kabuk uzaklaştırmayı ev ortamında olduğumuz için hiç denemeyedik. Maltınızı kendiniz yapıyorsanız sizin maltla da bir bira mı yapsak acaba? farkı görmek güzel olur.

    Başarılar..

    ReplyDelete