ZİFT, Türk Dil Kurumuna göre; ''Katran ve diğer organik maddelerin buharlaşmasından veya damıtılmasından
elde edilen, kolay kırılan, az ısı ile eriyen, katı, siyah, parlak
madde, karasakız''. Bize göre ise; Bira Atölyesinin kendi reçetesi ile ürettiği 3. Bira. Rengiyle, kokusuyla ve tadıyla da adının arkasında duran bir bira. ZİFT'in Hikayesni merak ediyorsanız buyrun.. (lütfen resmi tıklanyınız.)
Bira Atölyesi olarak durmadan, dinlenmeden bira üretmeye, yeni şeyler denemeye devam ediyoruz. Kit bira üretimlerinin yanında hammadelerini kendimizin belirlediği %100 kendi imalatımız biralar da üretiyoruz. Zift de bu biralardan biri.
Bu bira üretlilirken amacımız Stout tarzı bir bira ortaya çıkarmaktı. Bu yüzden büyük uğraşlarla yurtdışından getirdiğimiz 2'si siyah aroma maltı olmak üzere 3 farklı çeşit malt kullanıldı. Şertbetçiotundan da kısmadık doğrusu. Atölye olarak değişik denemeler yapmak, sonuçları görmek ve yorumlamak önümüzdekis süreçte daha iyi ürünler ortaya koyamamız için önemli olacak.
Reçetenin belirlenmesi ve hammaddelerin hazırlanması
Bir biranın karakterini ortaya koyan şey kattığınız hammadeler ve bunların birbiri ile etkileşimleri, dengeleri ve uyumları. Bu yüzden ölçülü çalışmak kritik. Bu biramız hammadde kullanımı ve koyu bira imalatı açısından sınırları zorladığımız bir deneme olarak ortaya çıktı.
Biranın yapım aşamlarındaki rengini gördüğünüzde adının hakkını verdiğini anlıyorsunuzdur, bir de koklayıp içseniz ne demek istediğimizi çok daha iyi anlayacaksınız.
Prosesten aşamalar. Aroma maltlarının sonucu olarak simsiyah biramız yola çıkıyor.
Bu bira kesinlikle sınırlarda tatlar arayan biraseverler için. Dengeli değil, görüntü olarak da, koku olarak da, tat olarak da uçlarda. Bira olduğunu hissettirmiyor desek yanlış olmaz. Bu ürünü atölyemizin 'sınırları zorlayan biracılık' (extreme brewing) ürünlerinin ilki olarak görüyoruz. :) Bu birada sınırlarda olmayan tek değer alkol oranı: %4,2..
Hani annelerimiz o sütleri, balık yağlarını içmediğimizde 'Zift'in peki'ni iç!!' derdi ya. Biz de hakkı ödenmez annelerimizin dileğini yerine getiriyoruz. 'Zift'in peki' üretilmiştir. Afiyetle içiniz...
Tüm bu detaylar ve çalışma paralelinde logo olarak yine güzel İstanbul'un bir görseline yer verdik. Galata Kulesi ve süzülen bir martı.
Biranın şişeden çıktıktan sonraki görüntüsünü, tadım yorumunu merak ettiğinizi biliyorum, bu merakı canlı tutmak adına bunu bir sonraki yazıya bırakıyoruz.
Bira Atölyesi ortaklarından Birol dostumuzun doğum günü vesilesi ile birçok dost ile bir araya gelerek biralarımızı tattığımız günden yorumların da katıldığı bir tadım yazısı yakında sizlerle olacak..
Bitti mi? Hayır, ismi, logosu ve türü ile yine farklı bir bira da üretildi ve şişelendi.. Bunun için de biraz beklemeniz gerekli, bira şişede, yazı kafamızda olgunlaşmalı önce..
ZİFT ordusu hazır Kıta....
0 yorum:
Post a Comment