Bira içmeye ve yapmaya uzak kaldığımız şu günlerde en çok özlemini çektiğim şeyler Bira ve Futbol. Bira Atölyesi ve Beşiktaş. Bugünkü yazının konusu 2 büyük tutkunun tek potada eritilme çalışmasıdır. Bir denemedir.
3 arkadaş, yaklaşık 7 Ay ve 11 bira. Her biranın hikayesine
bu blogtan tek tek değinmeye çalıştık, iyi ya da kötü sonuçları paylaştık. Peki
genel olarak bir ilk sezon değerlendirmesi alsak fena mı olur?
11 farklı biranın saha dizilimini yapmamız gerekirse
aşağıdaki şekilde oluşuyor;
Öncelikle bizin TFF kurallarında
ayrı olarak 7 yabancı ile sahadayız. Bira’da yabancı kuralı nasıl mı oluyor?
Kit üretimi biralarımızı yabancı oyuncu olarak değerlendiriyorum. Kendi
reçetelerimiz ile yaptığımız biralar ise yerli oyuncularımız. Toplam 4 de yerli
oyuncumuz var. Yerli oyuncu yettiştirmek (malttan bira yapmak) zahmetli ve hassas bir süreç.
Kalede atölyenin ilk üretimi olan No.1 Pale Ale var. Bir yerli oyuncu. İlk denememizde başarıya
ulaşmış olmamız kalan 10 biranın yapımını sağladı açıkçası. Kalede güven veren ve
tüm kadronun oluşmasını sağlayan biramız Beşiktaş’ın geçmiş sezonlardaki büyük
sıkıntısına tezat oluşturur nitelikte. Yani bu yerli biramızı Cenk değil de bu
sene kadromuza kattığımız Tolga olarak düşünebiliriz.
Defans dörtlümüz kadro olarak
sağlam ama büyük handikaplar da içeriyor. Sağ kanattan başlamak gerekirse;
Sağ Bek mevkii bir yabancıya bırakılmış durumda. Belgian Tripel. Yüksek alkol oranı, nisebeten koyu rengi ile sağlam, net bir bira. %9 alkol oarnına sahip ama hissettirmiyor. İşini yapıyor. Tabi ki Hilbert gibi. Hilbert’in gidişi bizi üzdü. Seneye bu
bölgede yerli oynatmayı umuyoruz ama aynı oranda başarı sağlar mıyız hem Bira
Atölyesi hem de Beşiktaş açısından emin olamıyorum açıkçası.
Sol Bek tam bir Bomba. Meşhur
patlayan biramız Mülayim. Eee tabi ki; Uğur Boral. Biz Atölye olarak en azından 1 kere
patladık, Beşiktaş sene boyunca Uğur, Gökhan, Escude, Ersan ile bu bölgede hep patladı.
Bu sol bek işini acil çözmemiz gerekli. Buraya nasıl bir bira yapacağımız ancak
kış aylarında netleştirilebilir.
Stoper mevkiine geçiş yapalım.
İlk stoperimiz yabancı bir oyuncu
olan Irish Stout. Atölyemizin en
başarılı yabancı oyuncularından (Kit Birası). Kim olduğunu tahmin etmek güç
değil. Sivok Reis. Bu sene de en
güvendiğim adamlardan. Ayrıca Beşiktaş açısından değerlendirmeyi
derinleştirdiğimizde bu bölgeye transfer edilen Pedro Franco da net anlamda çok
iyi transfer. Bu bölgede sıkıntı yaşamayız.
İkinci stoperimiz yerli. Sert bir
reçete, simsiyah esmer bir bira ama o kadar sert ki bira olmaya konsantre
olamıyor. İçimi zor. ZİFT. Yani İbrahim Toraman. Kaptanın yüreğini sahaya
koymasını her zaman takdir ederim ve birçok kişinin aksine beğenirim fakat
sertliği ve siniri bazen kontrolü kaybetmesine ve Beşiktaş kaptanı gibi
davranmamasına yol açıyor.
Orta sahamız 5’li düzenle
oluşturuldu. Defansın önünde bir ön libero, ortada iki merkez orta-saha ve
kanatlar şeklinde oluşturulan Bira Atölyesi kadrosuna gelin birlikte göz
atalım;
Defansın önünde Beşiktaş yerli, Atölye yabancı oyuncu oynatmak durumunda. Bu bölge takım için en kritik
yerlerden biri, Beşiktaş Necip gibi bir özdeğer ve Veli gibi enerjisi yüksek
oyuncular ile bu bölgeyi tutmaya çalıştı. Necip’in
beklentilerin biraz altında kalması, Veli’nin
ise elinden geleni yapması pek yetmedi. Bira atölyesinde ise durum benzer. Potansiyeli
yüksek hatasız bir bira olmasına rağmen türünün tadını pek alamadığımız Buğday Birası ön libero’da. Bu bölgeye
Beşitaş da henüz bir hamle yapmadı. Seneye sıkıntı yaşama ihtimalimiz yüksek.
Gelelim takımın en güçlü bölgesine.
Orta sahanın ortası.
İlk orta saha oyuncumuz yerli. Atölye’nin
kendi reçetesi ile ürettiği en iyi bira. Saaz şerbetçi otundan adını alan Saaz Blonde. Herkesin buradaki oyuncuyu
tahmin edebileceğini düşünüyorum. Hayır hayır o değil, yerli dedik; Oğuzhan Özyakup. Beklentileri aşan,
Beşiktaş’ın ve Türk futbolunun umut ışığı. Umarım seneye de bu şekilde devam
eder.
İkinci orta saha oyuncumuz bir
yabancı. Sert. Başarılı. Karakterli. Evet o Manuel Fernandes yani Indian Pale
Ale (I.P.A). Bu biramız atölyenin en iyi kit üretimlerinden biri. Tek sorunu
bazen şişeden şişeye aynı kaliteyi göstermemesi. Fernandes’in maç seçmesi gibi
yani. Ama bu türün hastası bir ekip olarak seneye sert bir IPA olacağını
düşünüyor ve umuyorum.
Sol kanat bu sene Türkiye’de
beklentileri oyun ve skora katkı olarak en çok aşan futbolcuya emanet. Bira
Atölyesi 10 yani Olcay Şahan. Olcay Şahan'ın sırt numarasını taşıyan biramız bir Amber Ale. Görünümü kokusu
ve tadı ile atölyenin iyi biralarından.
Sağ kanat ne yazık ki bira
atölyesi açısından hayal kırıklığı. Nut
Brown Ale. Fındık ülkesi Türkiye’mizden güzel bir bira çıkarmayı isterdik
ama sonuçta yabancı bir bira. İstediğimiz kaliteyi tuturamadık. Holosko seni seviyoruz..
Tek forvet oynayan takımımızda
Beşiktaş bu bölgeyi Almedia ve
sakatlığı sonrası Pektemek ile
doldurmaya çalıştı. Rakipleri değerlendirdiğimizde bence zayıf kalan bir bölge.
Bira Atölyesi açısından durum o kadar kötü değil. Kendi reçetemizi uyguladığımız
yerli oyuncu statüsündeki Mühendis
çok kompleks bir bira. Potansiyeli çok yüksekti ve çok daha iyi bir sonuç
bekliyorduk ama prosesin çok kontrollü olamaması sonucun biraz beklentilerin
altında olmasına neden oldu. Mühendis
atölyemizin son birasıydı.
Görüldüğü gibi iyi oyuncular var, sıkıntılı bölgeler var. Yeni sezonda Beşiktaş da Bira Atölyesi de yeni bir başlangıç yapabilme umudu ile çalışacak. sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.
Artık yaptıklarımız yazmaktan ve içemketen yorulduk. Yeni ufuklara yelken açmak için bazı sıkıntıları aşmamız gerekiyor. tutkuyu devam ettirmek için elimizden geleni yapıyoruz. haberler yine burada olacak. görüşmek üzere.
0 yorum:
Post a Comment