Friday, 21 December 2012

Hasat No.2 Saaz Blonde

Atölyemizde 2 üretim yöntemine göre bira imalatı gerçekleştiriyoruz. Kit üretimi ve tamamen malt'tan üretim (All Grain). Tamamı kendi emeğimiz olan ve birayı oluşturan 4 katkı maddesini de (Malt, Şerbetçiotu, Su, Maya) kendimizin seçerek bir araya getirdiği 2. biramız Bira Atölyesi No.2 Saaz Blonde şişelendi. (20 Aralık 2012)

Bu biramız belirli bir reçeteye sadık kalınarak üretildi ve türü yine bir Pale Ale. 3 arkadaş bu yola çıkarken atölyemizde ilk ürettiğimiz bira da bir Pale Ale'di, bazı değişiklikler gerçekleştirerek sonuca olan etkisini görebilmek ve işi daha iyi anlayabilmek adına 2. biramızı da aynı türde seçtik. 

Yazının devamı yandaki resme tıklayınca sizlerle olacaktır...

İlk biramızın sonucu şu yazı ile sizlerle paylaşmıştık, tıklayıp ulaşabilirsiniz;

İlk üretimde tek tip malt, tek tip şerbetçiotu ve az şişemiz vardı. Prosesde de oldukça acemiydik. Aradan geçen 2,5 ay sonunda 2. biramızı yaparken 3 farklı malt, 2 farklı şerbetçiotu, çok daha iyi bir proses takibi ve biraya özel hazırladığımız logomuz ile çalışmayı tamamlamış olduk. Gelişme hızlı, umarız sonuç da güzel olur. Biramız yaklaşık 2 hafta içinde içilmeye hazır olacak.

Saaz Blonde biramızın yapım sürecini bu blogda aktarmıştık, okuyamamış olanlar için aşağıdaki linke tıklamak aydınlanma yolunda önemli bir adım olacaktır;

Bir sonraki adımımız henüz burada aktarma şansını bulamadığımız Bira Atölyesi K.3 I.P.A. üretmini anlatmak ve şişelemesini gerçekleştirmek. Bira dünyasında son dönemde en büyük trend I.P.A. ve Türkiye'de bu türde bir bira ne yazık ki yok. Bu türün müptelalarından biri olarak sonucu heyecanla bekliyorum. Ardından ekip olarak bu 6 farklı biradan aldığımız tatlara göre yönümüzü belirleyeceğiz. Bu yolda sizlerin yorumları da önemli olacaktır. Paylaşmanızdan mutluluk duyarız..

BİRA ATÖLYESİ





Devamı için

Sunday, 16 December 2012

Hangi bira sever soğuk kış günlerinde eve gelip şöyle kavrulmuş arpa kokusunun, kahve tatlarının olduğu bir bira içmek istemez ki? Biz de öyle düşündük ve Atölyemizin 3. kit birasını bir Stout olarak üretmeye karar verdik.

Bira Atöyesi K.3 Irirsh Stout: Soğuk ve Beyaz Kış Gecelerinin, Siyah ve Sert Birası.  

Dostlarımızın çoğu 'Siz ne yapıyorsunuz?' diyor, takip etmekte zorlanıyor. Açıkçası biz de takip etmekte zorlanır olduk,haftamızı fermenterdeki biranın şişeleneceği güne, yeni yapılacak biranın tarihine göre ayarlar olduk. (Yazının devamı yandaki resme tıklayınca.)

Çünkü her adım önemli ön hazırlıklar gerektiriyor.

O zaman ne yaptığımızı kısa tekrar hatırlatalım: Amacımız kendi emeğimizi tatmak, keyifle Bira içmek ve son dönemde değişmeye başlamasına rağmen bir Lager (daha da net söylemek gerekirse Pilsner) hegamonyası altında olan ve çeşidin az olduğu Türkiye pazarında kendi biralarımızı içmek, farklı tatlar yakalamak.

Şu ana kadar 4 Kit versiyon, 2 Malt bira üretimi gerçekleştirdik. 2. Malt biramız bu hafta içi, 4. Kit biramız ise haftasonu şişelenecek. Bunları ayrı yazılarda tek tek anlatacağız. Bu yüden bugünkü konumuza dönemlim: Irısh Stout...

Stout bir İngiliz, daha da özelleştirisek bir İrlanda birası. Guinnes'i bilirsiniz. O işte. Biramızın türü Stout.. Stout ise aslında Porter türü birların daha güçlü olanı. Stout 'Strong' demek.

Porter zamanında ingiliz liman işçilerinin içtiği Siyah, sert ve nispeten yüksek alkollü bir bira türü. Bu yüzden adı 'Porter' (Port liman demek). Bilindiği kadarıyla da yüksek adette ihraç edilen ilk bira. Amerika kıtasına göç eden ingilizlerin talepleri ile okyanusların ötesine gönderilen bu bira türü diğer biralardan görüntü olarak direkt olarak ayrılıyor. Bir kitapta okumuştum, bir biranın Porter mı, Stout mu, olduğunu ayırt edemezsiniz ama o kesinlikle siyah olanı :).

Zamanla yumuşak stoutlar, yine aynı şekilde sert porter'lar yapıldığı için bu biralar biraz yer değiştirmiş durumda. Ama güzel bira içerken umurumuzda olan ilk şey türü değil aldığımız zevktir. Bu yüzden çok takılmamak ve keyfine varmak lazım.

Her birada biraz daha öğreniyor ve kendimizi, geliştiriyoruz. Şişeleme bu sefer çok daha iyi oldu. En büyük değişiklik ise kendi özgün tasarımımız logomuzu ilk olarak bu birada kullandık. Bir süre de biralarımızda İstanbul'un simgelerine yer vermeye karar verdik..

Biralarımız şişede olgunlaştığı için yıllanabiliyor ve yıllandıkça kalitesi artıyor. Dolabımda kendi yapımım 4 farklı bira, özel etiketleri ile duruyor ve adetleri her geçen gün artıyor. Ne keyif ama!

Önümüzde yine Türkiye'de olmayan bira üretimleri, kendi reçetelerimiz ile üretimler var. Hepsini sizlerle paylaşacağız. 

BİRA ATÖLYESİ


 Şişeleme artık Daha Düzenli ve Hızlı
 Tüm şişeleri tek tek etiketliyoruz.
 Yeni lgomuz içimize sindi..
Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout

 Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout
 3'e bölünecek olan üretimimiz.
Gün sonunda yorgun ama mutluyuz..
Devamı için

Sunday, 9 December 2012

ATÖLYE ÇALIŞIYOR. 'YENİ BİRA'LARIMIZ YOLA ÇIKTI...

Öncelikle herkesin merak ettiği sorudan başlayayım; Şu an içmeye hazır biramız yok malesef. Yapım ve içim arasında şişede bekleyerek olgunlaşma gereğinden ötürü bir ölü zaman var. Bu ölü zaman Ocak Ayı ortasında tamamlanacak, ardından bu hızla üretime devam edersek her an içime hazır ev yapımı biralarımız olacak. Hem de farklı tiplerde.

Yeni yola çıkan biralarımız neler mi? Öncelikle yaklaşık 5,5-6 saat süren bir proses ile malttan bir Pale Ale daha yaptık. Hasat No:2, 1.'den farkı bunun içinde ana malt dışında aroma katması için Krsital Malt (Thanks to Bosphorus Brewing Co.) ve 2 farklı tipte şerbetçi otu olması, ayrıca mayası da farklı.

Proseste adımlar biraz daha oturduğu için daha net ilerleyebildik. Bu birayı seçmemizdeki neden ilk yaptığımız ve beğendiğimiz birada bazı farklılıklar oluşturarak sonuca etkilerini görmek ve daha önce yapılmış bir reçete uygulamaktı. Biramız ev yapımı bira sitelerinden aldığımız bir reçete doğrultusunda yapıldı.

Aynı gün yaptığımız ikinci bira ise bir Stout. Biraların siyah olanı.. Guinness tipi dersem daha net olacak sanırım. Bu birayı da bir kitten yaptık. Yani proses olarak çok daha kısa ve yapımı kolay.

Eski yazılarda kısa da olsa değinmiştim. Toparlamak gerekirse temel olarak evde 3 farklı bira yapım tipi var. 1-Tamamemn malttan (All Grain), 2- Extract'lardan ve 3-Kit'lerden. 

Biz şu ana kadar 1. ve 3. yolda biralar ürettik. 1 yolla üretilen birada tüm proses sizin kontrolünüzde, maltı alıp prosesin tüm aşamalarını siz uyguluyorsunuz. Daha özgün çalışmalar, farklı denemeler yapmak mümkün. En ufak değişikliğin ne sonuçlar doğurduğu daha net anlaşılıyor bu yolla. Ama bu versiyon da %100 malt değil. Sonuçta şişelerken yine az da olsa şeker katıyoruz çünkü gaz ve köpük oluşumu için şişede fermantasyonun devam etmesi ve buradan çıkan gazların sıvıda çözünmesi gerekiyor.

Bu sefer biraz farlılık yapalım ve resimlerle ilerleyelim proseste..

Bira Atölyesi Hasat No: 2 Saaz Blonde (Pale Ale)


İyi bira yapmak için iyi malzemeniz olması gerekli. Yandaki resimde farklı şerbetçi otları ve aroma maltlar var. Bu biramız bir Pale Ale olduğu için aroma malt kullanmadık. sadece 2 farklı tipte şerbetçi otu kullanıldı.

Bira Atölyesi Hasat No: 1'den farklı olarak bu sefer 2 farklı malt kullandık. Biri içinde şekeri almak için kullandığımız Pale Malt, diğeri de Kristal Malt. 16-17 Litre bira için yaklaşık 4-4.5 kg malt kullanıyoruz. Tabi bu yaklaşık kavramı yazıyı uzatmamak için. Tüm reçetelerimizde kullanılan maltın kilogramı, şerbetçiotunun gramı vs. detayları mevcut..


Hazırlık ve malzeme kontrollerinin ardından proses başlıyor. Öncelikle maltı belirli (68-72 Derece) sıcaklıktaki suda 1 saat bekletiyoruz ve içinden şekerin ve aromaların suya geçmesini sağlıyoruz.

1 saatlik işlemin ardından 1 saatlik kaynatma süreci gelecek, bu aşamada sıvımıza biranın olmazsa olmazı şerbetçiotu katılıyor. Çok farklı çeşit şerbetçi otu var ve tipine göre proses eklendiği dakikaya göre bira üzerinde etkileri farklı. ama temel olarak şerbetçiotu (HOP) biraya acılığı (iyi manada acılık) ve tat dengesini sağlıyor.

Bu biramızda 2 farklı şerbetçiotu 1 saatlik sürede 4 farklı zamanda kaynama prosesine girdi. Reçete bunun gerektiriyordu. Gördüğünüz üzere hassas ölçümler söz konusu :) Oyun oynamıyoruz, bira yapıyoruz. :)

Hidrometre ölçümü. Çok basitçe sıvımızın özgül ağırlığını veriyor. Fermantasyon sonucu bu değerdeki düşemeden ne kadar şekerin alkole dönüştüğü anlaşılıyor ve biramaızın alkol oranı hesaplanıyoruz.

Son ölçümle belirlenecek ama biramızda yaklaşık %5-5,2 alkol olmasını bekliyoruz.













Mayamızı da katınca şeker alkole dönmeye, biramız olmaya başlayacak.

















Vee biramız fermentere alındı. yaklaış 16 litre, içinde tortuları falan ayırında 14 lt civarı bira şişelemeyi hedefliyorz. Maya çalışmaya başladı...














Bira Atölyesi K-3 Irish Stout.


Yukarıda da yazdığım gibi bu bir kit üretimi. Hazır kiti belirli oranda sıcak su ve şeker ile karıştırarak fermentere alıyoruz.

Bu aşamada da koyulan şekerin oranı ve iyi çözünme önemli.

İşimizi doğru yaptığımızı kanıtlamak lazım. Kit bira da olsa ölçümümüzü aldık. %4.0-4.2 alkol oranlı siyah bir biramız olacak dostlar..

Bu kitten 23 litre bira çıkıyordu bu yüzden bizim fermenter doğurdu. iki farklı fermenterde çalışma başladı. (Toplamda 2,5 oldk yani..) Yaklaşık 1 hafta sonra şişeleme adımına geçiş yapmış olacağız.














Evet, bu seferlik de bu kadar. Ocak ayı itibari ile bu biraların tadımları, çıkan sonuçlar burada olacak. Arada şişeleme, yeni biralar yapma aktiviteleri süreceği için sitemiz de boş kalmayacak.

Son dönemde yapmaktan içmeye vakit bulamadık. Araya 1-2 bira tadım akşamı da eklemeyi ve dünyanın farklı yerlerinden getirdiğimiz biraları içerek yorumlamayı planlıyoruz.

Görüşmek üzere...

BİRA ATÖLYESİ

Devamı için